Kultura Timočka krajina

TIKVA KAO LEK, HRANA I UKRAS: Uspešno održana 8. „Tikvijada“ u Nikoličevu (FOTO)

FOTO: NPTK "Zoran Radmilović"

U prepunoj Sali Doma kulture u Nikoličevu minulog vikenda održana je  8. “Tikvijada”, manifestacija koju su u ovom selu osnovali Danica i Sergej Križanović.

Posetioci su na izložbi “Tikva kao  hrana, lek i ukras” imali priliku da vide 50-tak vrsta tikvi, od najmanjih ukrasnih tikvica do najvećih belih bundeva koje dostižu težinu od preko 40 kilograma.

FOTO: NPTK „Zoran Radmilović“

Vredne domaćice iz Nikoličeva pripremile su fantastične specijalitete od tikve, kako slane tako i slatke, a novina na ovogodišnjoj izložbi je ljuti specijalitet od tikve.

FOTO: NPTK „Zoran Radmilović“

Otvarajući 8. Nikoličevsku „Tikvijadu“ Danica Križanović je naglasila da je tikva osim što je hrana, lek i ukras takođe i posuda i podsetila da je nekada na svakom izvoru i bunaru bila velika čaša od tikve.

FOTO: NPTK „Zoran Radmilović“

Okupljene meštane Nikoličeva i njihove goste ispred Gradske uprave pozdravila je pomoćnica gradonačelnika Elena Petrović, koja je odala priznanje osnivačima “Tikvijade” i vrednim domaćinima koji su priredili tako lepu izložbu.

FOTO: NPTK „Zoran Radmilović“

Posetioce je  pozdravio i predsednik Saveta mesne zajednice Duško Monović.

FOTO: NPTK „Zoran Radmilović“

FOTO: NPTK „Zoran Radmilović“

Priređen je i prigodan program u kome su nastupila kulturno-umetnička društva “Ilinsko vrelo” iz Ilina i “Gradec” iz Gradskova, kao i učenici osnovne škole “Dositej Obradović” , izdvojenog odeljenja u Nikoličevu, koji su izveli recital posvećen tikvi.

FOTO: NPTK „Zoran Radmilović“

Organizatori manifestacije su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Nikoličevo, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Dodaj komentar