Sport

Tenis: Janko Mladenović prvi u Srbiji u kategoriji do 10 godina

Janko Mladenović; FOTO: privatna arhiva

Mladi zaječarski teniser, Janko Mladenović, ostvario je veliki uspeh u takmičarskoj godini koja je za nama, završivši sezonu na prvoj poziciji na rang listi u kategoriji do 10 godina.

Talentovani Zaječarac odigrao je preko 30 turnira i ostvario zaista fenomenalne rezultate. Janko je osvojio preko 10 takmičenja tokom ove godine, među kojima je najistaknutije „Prvenstvo Vojvodine“, ali i turniri u Nišu, Novom Sadu, Kruševcu, Dimitrovgradu, Sokobanji, Boru i Knjaževcu koji je osvajao više puta.

Prema rečima Sanje Mladenović, majke mladog tenisera, posle ovolikog broja odigranih turnira ove godine, teško je zapamtiti gde su sve bili i nabrojati pehare koje je njen sin osvojio. Ona naglašava da je tenis kao sport jako skup i da su potencijalni donatori uvek skeptični, te da se uglavnom odučuju da ulože u neki ekipni sport ispred individualnog.

„Janko obožava da se takmiči i mi kao roditelji pokušavamo da ga odvedemo na svaki turnir na koji poželi da ode. Nažalost, sav teret odlaska na turnire je na nama. Par puta smo dobili novčanu pomoć od opštine za putovanja u Beograd i Novi Sad, ostalo moramo da finansiramo sami“, kaže Jankova majka.

Mladenović svakog dana trenira po 2 do 3 sata i naporno se sprema za turnire koji dolaze. Tokom letnje sezone nema nikakvih problema, međutim, zimski period je težak jer u Zaječaru ne postoji zatvoreni teren, pa je Janko prinuđen da sa svojim roditeljima putuje svakog dana u Bor kako bi trenirao.

„Tokom zime svakog dana putujemo i to predstavlja dodatni trošak. Bilo bi mnogo lakše kada bi u našem gradu postojali uslovi za trening tokom cele godine, ovako moramo da se snalazimo kako znamo i umemo.“

Za Janka se interesuju mnogi treneri širom zemlje i voleli bi da sarađuju s njim zbog njegovog velikog talenta, ali kako njegova majka kaže i u ovom slučaju presudni faktor je novac.

„Naša ideja je da ga pošaljemo sledeće godine na akademiju kako bi dodatno napredovao i radio u mnogo boljim uslovima nego ovde. Iskreno se nadamo da ćemo uspeti u toj nameri i omogućiti mu da svoj talenat razvija na najbolji mogući način“

Sledeće godine Mladenović prelazi u kategoriju takmičenja do 12 godina i već je počeo pripreme za narednu sezonu koja startuje u januaru.

Dodaj komentar