Društvo Timočka krajina

Tehnička škola u Boru priključila se sistemu dualnog obrazovanja

sistem dualnog obrazovanja tehnička škola
foto: bor.rs

Tehnička škola u Boru još jedna u nizu škola koja se priključila sistemu dualnog obrazovanja!

Srednje škole sve više ulaze u sistem dualnog obrazovanja. Srednjoškolci kroz teorijsku nastavu u školi i učenje kroz rad kod poslodavca stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja i veštine.

Učenici koji ove godine upišu Tehničku školu u Boru moći će da se upišu na obrazovni profil metalurgije. Ovaj profil je ušao u sistem dualnog obrazovanja Republike Srbije.

U prostorijama Gradske uprave u Boru postignut je dogovor između lokalne samouprave, predstavnika Kancelarije za dualno obrazovanje Republike Srbije, Tehničke škole i kompanije Zijin.

„Mi nismo proteklih 25 godina školovali metalurge. Od naredne školske godine ga vraćamo, jer očigledno postoji potreba za ovim profilom“, istakla je Maja Pešić, direktorka Tehničke škole.

„Dugi niz godina nije postojao standard koji bi obezbedio mladim ljudima mogućnost da se obrazuju u metalurgiji. Da po završetku srednjoškolskog obrazovanja rade u jakim kompanijame bez prethodne obuke ili i da eventualno nastave studiranje na ovom fakultetu i da se dalje razvijaju“, istakla je Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje.

Učenici koji se odluče za ovaj obrazovni profil mogu na osnovu konkursa tokom celog školovanja da dobijaju od Kancelarije za dualno obrazovanje po pet hiljada dinara mesečno. Takođe uz dodatni prihod od kompanije u kojoj obavljaju stručnu praksu.

ZaječarOnline/bor.rs/O.B.

Dodaj komentar