Društvo

Tehnička škola domaćin Republičkog takmičenja u programiranju robota

foto: radiomagnum.rs

U Tehničkoj školi u Zaječaru danas se završava treće Republičko takmičenje tehničkih škola u programiranju robota.

Na takmičenju u Zaječaru učestvuju Tehnička škola iz Vladičinog Hana, Prva tehnička škola iz Kruševca, Politehnika – škola za nove tehnologije Novi Beograd, Srednja tehnička škola iz Sombora, Mašinska škola „Pančevo“ iz Pančeva, Tehnička škola iz Užica i Politehnička škola iz Kragujevca, ali i gosti iz Prijedora i Vidina.

Direktor zaječarske Tehničke škole Goran Stanković kaže da je veliki značaj i za profesore i za učenike ove škole biti domaćin jednog ovakvog takmičenja.
„Zajednica mašinskih srednjih škola ove godine nam je poverila organizaciju trećeg Republičkog takmičenja učenika mašinskih škola u programiranju robota. Pored učesnika iz Srbije, naši gosti su iz Republike Srpske i Vidina. Imamo ukupno 46 takmičara, podeljenih u 12 takmičarskih ekipa sa po dva učesnika koji se takmiče u zvaničnom delu takmičenja, dok su učenici iz Republike Srpske i Vidina rasporedjeni u dve ekipe koje se ne takmiče u oficijalnom delu, već rešavaju iste zadatke kao i učenici koji se takmiče u zvaničnom delu“, objašnjava Stanković.

Siniša Kojić predsednik zajednice mašinskh škola kaže da ovo takmičenje ima za cilj afirmaciju novih tehnologija u mašinstvu.
„Nove tehnologije sve su prisutnije u mnogim fabrikama širom Srbije. Upravo ovo takmičenje ima za cilj afirmaciju tih novih tehnologija. Tehnička škola u Zaječaru je jedna izuzetna škola koja sa svojim profesorima i aktivnostima afirmiše kako svoju školu tako i rad zajednice“, rekao je Kojić.

Pomoćnica Ministra prosvete Snežana Marković pohvalila je danas organizaciju trećeg Republičkog takmičenja u programiranju robota.
„Takmičenje je organizovano sjajno. Ovo je treće Republičko takmičenje. Zajednica mašinskih škola je već iskusna u tome, a posebnu draž takmičenju daje domaćin, odnosno Tehnička škola u Zaječaru, koja već četiri godine u svom programu ima i robote i pruža učenicima mogućnost da se upoznaju sa najsavremenijom tehnologijom. Velika je čast da ova škola može svojim učenicima da ponudi ovakve obrazovne profile i ovako kvalitetno obrazovanje za tehniku“, kaže Marković.

Učesnici ovogodišnjeg takmičenja su i učenici iz Republike Srpske.

„Prezadovoljna sam atmosferom koja vlada medju decom, koja je takmičarska ali i drugarska. Mnogo toga mogu da nauče jedni od drugih i sigurna sam će ovo biti podsticajno za djake iz Prijedora. Oni će zapravo širiti ovu ideju u Republici Srpskoj ostalim djacima. Mi se nadamo da je ovo početak jedne uspešne saradnje“, istakla je danas pomoćnica Ministra obrazovanja Republike Srpske Radmila Kostić Ćućić.

Izvor: radiomagnum.rs

1 komentar

Dodaj komentar