fbpx

Teatar Geto iz Gračanice oduševio mališane

Preporuka:

Prvi slučaj zaraze korona virusom u Vladi Srbije, sednice se sele u Palatu Srbija

Došlo je do prvog slučaja zaraze u Vladi Srbije, a koronavirusom je zaražen Branislav Blažić, državni sekretar iz Ministarstva...

Hapšenja u Boru i Zaječaru zbog kršenja mera samoizolacije

Pripadnici zaječarske policije uhapsili su S.Đ. (42) i B.P. (55) zbog kršenja mera samoizolacije. Kako je danas saopštila policija, time...

Noćas pomeramo kazaljke sat unapred

Letnje računanje vremena počinje 29. marta u 2 sata pomeranjem kazaljki za jedan čas unapred. Pomeranjem kazaljki na časovnicima...
- Reklama -

U okviru festivala „Art zona za sve“ sinoć su u zaječarskom Dečijem centru nastupili članovi teatra Geto iz Gračanice predstavom Pesnik je kriv za sve.

Teatar Geto postoji već 14 godina, a sa predstavom Pesnik je kriv za sve nastupaju 31. put.

U Zaječaru su prvi put, a kako kažu, oduševljeni su festivalom i onim što su organizatori pripremili.

Zoran Ristić, reditelj Teatra Geto iz Gračanice, kaže da Zaječar mora imati festivale, jer kako kaže, odavde potiču značajna imena srpskog pozorišta, a možda i najznačajnija.

„Ovo je prvi festival, a ja se nadam da će neka druga deca doživeti da bude i sto prvi. Inkluzivni je, jedinstvena vrsta festivala, i bilo bi dobro da ostane i opstane. Bilo bi dobro da se u buduće ovde pojave različita imena koja stvaraju upravo za inkluzivne grupe koje su zapostavljane i marginalizovane u mnogim društvima“, istakao je sinoć Ristić.

U toku četiri festivalska dana, deca i mladi su na sceni prikazivali svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti umetnosti, pozorište, ples, horsko pevanje, film, poezija…
Paralelno su se u dvorištu svakodnevno odvijale i edukativne radionice na kojima su deca i mladi kroz slikarstvo, vajarstvo upoznavali umetnost reciklaže.

Na otvaranju programa, mališane i sve prisutne pozdrvio je pop pevač Željko Vasić, koji je tom prilikom ukazao na veliki značaj održavanja jednog ovakvog festivala.

„Suvišno je da kažem da je ovaj festival preko potreban i da je jako važno da ovim ljudima posvetimo pažnju. Meni je drago što su organizatori napravili jedan ovakav festival i nadam se da će iz godine u godinu biti sve posećeniji i da će dobiti još veću pažnju i države i grada, ali i svih onih institucija koje bi zapravo trebalo da se bave ovakvim manifestacijama“, poručio je Vasić.

Svojim učešćem festival su juče upotpunili i Ustanova Centar za socijalnu zaštitu „Mara“ iz Niša, Udruženje L-down iz Zaječara, Centar Mozaik iz Bora, ali i učenici škole Djura Jakšić i Jelena Majstorović.

Večeras će biti održano završno veče prvog Inkluzivnog festivala u Zaječaru, a otvoriće ga škola iz Bregova „Kirilo i Metodije“ predstavom Merakat na čičo Denčo. Potom će nastupiti i pevačka grupa takodje iz Bugarske pod nazivom „Veselite noći“, a festival „Art zon za sve“ zatvoriće predstava Zlatno srce u izvodjenju Dečijeg centra.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a vrednost ovog projekta je oko 600 hiljada dinara.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: