Društvo Kultura

Svetski dan horskog pevanja obeležen u Zaječaru

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Svetski dan horskog pevanja obeležen je sinoć u Zaječaru uspešnim koncertom u sali našeg teatra.

Na koncertu nastupila su četiri hora: Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, Zaječar, Gradski hor „Mokranjac“ iz Negotina, Hor ,,Hrama Rođenja Presvete Bogorodice“ i Kamerni hor „Lavirint iz Zaječara. Preko 70 članova ova četiri hora otpevali su više od 20 kompozicija i odličnom interpretacijom oduševili publiku koja je poštovala distancu i nosila maske.

Foto: Pozorište ,,Zoran Radmilović“

Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990. godine, svake druge nedelje u decembru , ili oko tog datuma, veličajući vrednosti kao što su solidarnost, mir i razumevanje. Od tada do danas milioni pevača, članovi horova, učestvuju na koncertima, festivalima, pojedinačnim nastupima pevača, seminarima o horskom pevanju.

Prošle godine Svetski dan horskog pevanja proslavio je 30 godina postojanja, ali zbog Covida-19, u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija, koncerti nisu održani. Ove godine, Svetski dan horskog pevanja pruža izuzetnu priliku da horski svet pokaže svoje jedinstvo u radosti kolekltivnog pevanja, kako bi održali tridesetogodišnju tradiciju.

Pomenutu koncert u Zaječaru prijavljen je Međunarodnoj federaciji horske muzike i može se videti na sajtu federacije.
Organizator Svetskog dana horskog pevanja je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Dodaj komentar