Društvo

Svetska nedelja dojenja od 1. do 7. avgusta 2021. godine

ilustracija/pixabay.com

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja kako bi se povećalo znanje i svest o značaju dojenja i obezbedila podrška majkama. Posebna podrška pruža se zaposlenim majkama koje zbog prirode posla kojim se bave moraju da se vrate na posao vrlo brzo nakon porođaja.

Dojenje pruža majci i detetu još veću povezanost. Poslednjih godina dosta se spekulisalo o dojenju u javnosti i dojenju kao činu. Mišljenja su drugačija a dojenje u javnosti i dalje ostaje tabu tema. Da bi se povećao broj dojenih beba treba da se poveća broj mama koje doje, bez osećaja osuđivanja okoline i medija.

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do druge godine života. Majčino mleko predstavlja standard ishrane jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj jednog deteta.

Mleko utiče na pravilan razvoj svih čula, inteligencije i pravi je moćni štit od  infekcija i alergija.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 3. do 10. oktobra pod sloganom „Dojenje je naša zajednička odgovornost“.

Dodaj komentar