Društvo

Svaki deseti privrednik u Srbiji svesno ne posluje u skladu sa Zakonom

Facebook
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Svaki deseti privrednik u Srbiji svesno ne želi da posluje u skladu sa Zakonom, dok svaki drugi propise strogo poštuje, istakao je Milan Stefanović, konsultant za inspekcijski nadzor na skupu pod nazivom „Dan otvorenih vrata“ koji je održan u Regionalnoj privrednoj komori Zaječar. Ovaj sastanak omogućio je privrednicima da razgovaraju sa inspektorima poreske, tržišne, radne, sanitarne i polјoprivredne inspekcije, i da u neformalnom okruženju diskutuju o problemima u svom poslovanju.

Ovo je jedan od osam događaja gde se inspekcije susreću sa privrednicima i zajedno razgovaraju o novim propisima, njihovoj primeni i temama koje se tiču poslovanja i usklađenosti sa propisima, rekao je Milan Stefanović, konsultant za inspekcijski nadzor.

„Oko 10% privrednika u Srbiji svesno neželi da poštuje Zakone, trećina privrednika u Srbiji je usklađena delimično, dok 50 -60% njih propise itekako poštuju. Tu je reč o mikro, malim i srednjim preduzećima.

Kod velikih kompanija situacija je skroz dugačija. One imaju svoje službe koje im pomažu da 100% budu usklađeni sa propisima“, navodi Stefanović.

Najviše dilema privrednici su imali u oblasti poreza, naglasio je Stefanović.

“ Poslovanje sa PDV-om, oblici rada van radnog odnosa, neuplaćivanje doprinosa i poreza, poslovanje poljoprivrednih gazdinstava po pitanju sanitarno-higijenskih uslova i zaštite potrošača, hasap standardi i slično, to su neke oblasti koje najčešće muče naše privrednike“, kaže Stefanović.

Karen Vestergan, direktor USAID projekta za saradnju za ekonomski razvoj istekla je da je ovo četvorogodišnji projekat kojima se cilj unapređenje poslovnog okruženja sa posebnim naglaskom na mala i srednja preduzeća.

“ Glavni cilj projekta je smanjenje troškova i administrativnih opterećenja sa kojima se privreda suočava.

Privrednici se često žale i na inspekcije koje im dolaze. Ovaj projekat upravo se tiče i sprovođenja Zakona o inspekcijskom nadzoru koji je u Srbiji ustanovljen 2015. godine“, kaže Vestergan.

Na ovom skupu privrednici su imali mogućnost da razgovaraju sa različitim inspektorima o problemima s kojima se suočavaju u poslovanju, kao i da dobiju pojašnjenja, savete i preporuke za poštovanje zakona i otklanjanje eventualnih propusta u radu.

Dan otvorenih vrata sa inspektorima organizovali su Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, u saradnji sa USAID Projektom saradnje za ekonomski razvoj i EU projektom Podrška Evropske unije.

Dodaj komentar