fbpx
Glas Paraćina

Švajcarska finansira sedam mostova na Crnici zbog koje je Paraćin 2014. pretrpeo katastrofalne poplave (FOTO)

Na reci Crnici, koja je Paraćinu 14. maja 2014. donela katastrofalne poplave, biće rekonstruisano sedam mostova sredstvima Vlade Švajcarske.

Reč je o četiri pešačka i tri drumska mosta na toku Crnice od bazena „Prestiž“ do velikog mosta u ulici Đurđa Brankovića, a cilj rekonstrukcije je da se poveća propusna moć vode, jer sada sprečavaju brži protok.

U Upravi za investicije i održivi razvoj opštine Paraćin, rečeno je da su urađeni predlozi idejnih rešenja rekonstrukcije mosta i da će u februaru stručne službe izabrati odgovarajuću varijante rešenja potrebnih za ulazak u proceduru izrade pojektno tehničke dokumentacije.

“ Ako sve bude teklo po planu, dokumentacija bi trebalo da bude gotova u drugoj polovini ove godine, kada se očekuje i početak radova“, kažu u Upravi.

Stručnjaci Uprave ocenjuju da je najveći izazov za projektante bio pešački most kod Hotela „Petrus“ i centralni Gradski most u Ulici kralja Petra.

FOTO: mapio.net

Idejnim rešenjem ispoštovani su uslovi JP „Srbijavode“, nadležnih za vode Crnice, lokalne samouprave i švajcarske konsultanstke kuće „Štuki“, sa kojom se i sredstvima Vlade Švajcarske projekat realizuje.

Na reci Crnici u Paraćinu pored izgradnje ovih sedam mostova ove godine biće gotove i mobilne brane za odbranu od poplava.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Dodaj komentar