Društvo

„Sumnjiva“ javna nabavka za uređenje Gamzigradske banje

FOTO: turismo.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Od početka godine u Zaječaru sprovode se, prema mišljenju pojedinih ponuđača, „sumnjive“ javne nabavke za izradu brojnih projekata, jer se, kako kažu, nabavke nameštaju i protažira samo jedan ponuđač – firma „Infoplan“ d.o.o. iz Aranđelovca. Takva javna nabavka sprovedena je za uređenje Gamzigradske banje nadomak Zaječara.

Direktor firme „Infolan“ marta 2019. uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom za izradu Plana detaljne regulacije Gamzigradske banje, kao i zbog davanja mita Šefu za javne nabavke Gradske uprave Zaječar u toj javnoj nabavci. Međutim, firma kojom on rukovodi i dalje bez problema učestvuje u brojnim postupcima javnih nabavki koje sprovodi Grad Zaječar.

Dokaz za to je ponovni odabir firme „Infoplan“ kao najboljeg ponuđača u postupku izrade PDR Gamzigradske banje, maja 2019. godine.

U obrazloženju Odluke na vodi se da je firma „Infoplan“ dala najpovoljniju ponudu, dok je jedan od ponuđača eliminisan jer je umesto minimalnog roka od 180 dana, kao rok važenja ponude dao 100 dana.

 

„Uhvaćeni na delu!“

Komisija za javne nabavke u Zaječaru na čelu sa pedsedavajućom Hajrijom Kuburović 20. februara 2019. odlučila je da Ugovor o javnoj nabavci za uslugu izrade Plana generalne regulacije Gamzigradske banje dodeli kompaniji „Infoplan“, jer je njihova ponuda od 4.400.000 dinara sa PDV-om bila najpovoljnija.

Ubrzo nakon toga, pomenuta nabavka biva okončana i pre zaključenja ugovora sa izabranim ponuđačem. Naime, početkom marta predstavnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu hapse Šefa za javne nabavke grada Zaječara i direktora firme „Infoplan“ iz Aranđelovca, zbog primanja i davanja mita i plene kompletnu dokumentaciju u postupku javne nabavke za Gamzigradski banju.

I pored toga, 14. maja grad Zaječar raspisuje još jednu javnu nabavku za izradu PDR Gamzigradske banje i 24. maja od prispelih ponuda komisija u istom sastavu ponovo bira firmu „Infoplan“. Oni sada za isti posao umesto 4,4 miliona daju ponudu od 3.412.800 dinara.

Dejan Rajčić, predstavnik Privrednog društva za prostorno i urbanističko planiranje „Plan urban doo“ iz Niša tvrdi da je na ponovljenom otvaranju ponuda za Gamzigradsku banju 24. maja bilo nepravilnosti.

“Komisija je zasedala u istom sastavu: predsedavajuća Hajrija Kuburović, Ivana Živić i još 4 posmatrača iz Gradske uprave Zaječar, među kojima je bila i pomoćnica gradonačelnika Selena Stojanović.

Ja sam još tada zatražio da se prilikom otvaranja ponuda za Gamzigradsku banju ponuda ponuđača „Infoplan“ iz Aranđelovca ne uzima u obzir.

Još tada su čelnici Gradske uprave, ali i članovi komisije bili u obavezi da obaveste Antikorupcijski tim o učešću firme „Infoplan“ u ulozi ponuđača.

Međutim, predsedavajuća nije uvažila moj zahtev, iako sam bio vrlo argumentovan“, navodi Rajčić.

Načelnik Gradske uprave grada Zaječara Slobodan Videnović u neformalnom razgovoru izjavio je da nikakvih nepravilnosti prilikom sprovođenja javnih nabavki nije bilo.

“ Zakonom nije zabranjeno da bilo koja firma čiji je generalni direktor pod istragom učestvuje u predmetima javne nabavke.

Mi nemamo razloga da bilo koga ograničavamo da u javnoj nabavci i učestvuje“, kratko je odgovorio Videnović.

U Zakonu o javnim nabavkama u članu 75. stoji da učesnik u javnoj nabavci i njegov zakonksi zastupnik ne sme biti osuđivan po brojnim osnovama, pa ni zbog davanja ili primanja mita. Kako direktor „Infoplana“ još nije zvanično proglašen krivim, on po zakonu ima pravo učešća u javnoj nabavci.

Međutim, ostaje moralna dilema: Ako je prema Zakonu o javnim nabavkama i članu 21. propisano da je naručilac (u ovom slučaju Gradska uprava Zaječar) dužan da preduzme sve mere kako ne bi došlo do korupcije u planu javnih nabavki, kako je onda u prvobitnom postupku Javne nabavke za Gamzigradsku banju došlo je do hapšenja zbog koruptivnih radnji.

5 komentara

  • ljudi moji!! pa šta mozete očekivati od ovakvih bandita i lopova!pa ko je taj moralni bane videnović da odgovara i da komentariše nešto!!!verovatno je prvo pitao boška šta da kaze!!pa lopovluk do lopovvluka..na svakom koraku!! i uvek ista ekipa..grad je u kolapsu..ustanite gradjani zaječara..USTANITE!!!!!

  • ne mogu da verujem da se i ovaj javlja.i on daje nekome izjavu?objašnjenje?taj isti slobodan je i sve zamutio po nalogu boška ničića.ali,jednik ne zna ništa i eto…treba i njega u prdekanu!!!

  • ma zamutili su tu mnogi.mislite da to moze bez boška ničića?ima tu puno zainteresovanih.samo okruženje boška je uvek spremno da drpne nešto.ušlo im je to u krv.a slobodan videnović neka potpisuje..malo će ga posle boleti glava ali nema veze.bio je boškov!!!

  • mi imamo službenike javne uprave, javnog sektora, javnih preduzeća i pravosuđa i svakome od njih je Infoplan poželjan saradnik. Kaada se tenderski uslovi slažu za uvek istu firmu i kada konstanto iste firme daju najpovoljniju cenu, to je alarm da se proveri da li ne ostavljaju prazno mesto za upis najpovoljnije cene i da li predsednik komisije ne ubacuje tu sitnicu neophodnu za dobijanje posla. Imamo li inspektore koji će obaviti svoj deo posla? Ne verujem da ličimo na uređenu državu. Imamo li sudske veštake koji će omogućiti tužiocu i sudiji da osude predstavnika Infoplana koji je uhvaćen u davanju mita? Ipak mi živimmo u Srbiji u kojoj se lako svako propere na sudu. Imamo mi li javnog tužioca koji će pokrenuti postupak protiv načelnika gradske uprave Slobodana Videnovića i predsednice komisije koji znaju da se ponavljanjem javne nabavke u istoj bužetskoj nabavci krši Zakon o javnim nabavkama, ali im to ne smeta da ga prkrše? Ne verujem, jer da postoje tužioci koji rade u skladu za zakonom do sada bi bila gradska uprava pročišćena jer su načinili krivično delo ponavljanjem javne nabavke za uređenje gamzigradske banje u istoj budžetskoj godini.

Dodaj komentar