fbpx
Društvo

Na suđenju u postupku protiv vlasnika Hotela Srbija-Tis danas svedočio nadzorni organ

zamedia.rs

Suđenje protiv Toplice i Snežane Mitrović, vlasnika i zakonskih zastupnika hotela “Srbija Tis” u Zaječaru nastavljeno je danas u Osnovnom sudu, a optuženima se na teret stavlja krivično dela oštećenje životne sredine.

Sudija Saša Živković saslušao jje ednog od dva svedoka koja je predložio branilac okrivljenih, geološkog inženjera Miladina Stepanovića iz Čačka, koji je bio nadzorni organ na bušotini Hotela “Srbija Tis” u leto 2014. godine.

Prema saznanjima svedoka radovi na bunaru počeli bez dozvole 2013. godine, a Stepanović je kao nadzorni organ agažovan tek godinu dana kasnije kada je investitor dobio dozvolu za nastavak radova.

” U trenutku kada sam angažovan već je bio urađen deo bunara do 36 metara.

Tokom 15-ak dana, koliko je nadzor trajao, utvrđeno je da su radovi na bunaru izvođeni prema projektu, ali su obustavljeni nakon testa crpljenja koji je trajao 7 dana i tokom koga su presušile česme u blizini hotela”, naveo je Stepanović u današnjem svedočenju.

Za spajanje vodonosnih horizonata koje je bilo u direktnoj suprotnosti sa pomenutim projektom, Stepanović je saznao tek 2 godine kasnije iz snimka unutrašnjosti bušotine.

Na isti način je, kako je naveo prilikom svedočenja, saznao i za činjenicu da je bušotina iznosila 164 metra umesto 125  metara, koliko je projektovano.

zamedia.rs

Nastavak suđenja porodici Mitrović zakazan je za 5. april 2018. godine.

Tada će svedočiti i izvođač radova Dušan Stojanović iz Zaječara, kao i veštak Srđan Parlić iz Beograda.

Da podsetimo, optuženi su na prošlom saslušanju negirali krivicu da su bušotinom izgrađenom pored hotela za potrebe grejanja, oštetili životnu okolinu, tako što su presušili arteske česme.

izvor: zamedia.rs

1 komentar

  • Da li se tu mozda radi i o teskom delu protiv opsteg zdravlja stanovnistva ? Obicno je nadzorni organ sa Rudarsko – geoloskog fakulteta iz Beograda. Upitati struku, kakve je posledice mogao imati ovakav “poduhvat” ? Sta je sa odstupanjem od projektne dokumentacije ? Puno je toga nejsanog , ali je i puno toga jasnog.

Dodaj komentar