Društvo

Subvencije za 85 poljoprivrednih proizvođača u Zaječaru

ilustracija
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U velikoj sali Skupštine grada Zaječara 85 poljoprivrednih proizvođača potpisalo je ugovore za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, za stočarstvo i poljoprivrednu mehanizaciju.

Zamenik gradonačelnika Zaječara Vladimir Videnović istakao je da će grad Zaječar nastojati da više pomaže poljoprivrednicima iz godine u godinu.

„Trudićemo se da svake godine što više poljoprivrednih proizvođača okupimo ovde i da probamo da omogućimo veća sredstva za subvencije za razvoj svih grana poljoprivrede. Sve grane poljoprivrede su nam jako bitne i zalagaćemo se za sve podjednako. Proizvodnja zdrave hrane je od velikog značaja za sve“, poručio je Videnović.

Član Gradskog veća u Zaječaru Vesna Stanković je istakla da je za tri konkursa za poljoprivredu do sada uloženo oko 7,7 miliona dinara.

„Ovo je kruna našeg posla u realizaciji Programa za razvoj poljoprivrede za 2022. godinu. Mi smo ove nedelje već potpisali 25 ugovora sa pčelarima za investiranje u opremu za pčelarstvo, a vrednost tih ugovora je oko 770 hiljada dinara. Ovog puta potpisali smo ugovore sa 85 poljoprivrednih proizvođača iz dva konkursa, kao što su dodela sredstava za priključne mehanizacije, za opremu za navodnjavanje i žičanih ograda i konkurs za kupovinu umatičenih grla goveda, ovaca i koza i aparate za mužu. Nadamo se da će konkurs koji je još uvek u toku za voćarstvo, takođe imati još prijava. Do sada je odobreno 7,7 miliona dinara za ova tri konkursa koji su završeni.Mi ove ljude moramo da čuvamo i da se broj poljoprivrednika uveća iz godine u godinu. Na ovaj način pokušavamo da im problem krize koliko toliko nadomestimo. Dosta sredstava je uloženo zadnjih pet godina za kupovinu mehanizacije za voćarstvo, stočarstvo, za kupovinu grla. Ovo je veliki iskorak za lokalnu samoupravu i nastojimo da sredstva budu veća. Obaveza je da korisnik ima registrovano aktivno poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Zaječara i da se investicija realizuje na teritoriji grada Zaječara. Tu pre svega mislim na zasade, a za svaki konkurs bili su neki pojedinačni uslovi, kao i potvrda o izvršenoj investiciji. Vrlo malo ima odbijenih zahteva. Najveće interesovanje bilo je za mehanizaciju“, rekla je Stanković.

Za sve zainteresovane u toku je konkurs za voćarstvo, a prijave su do 15. novembra 2022.godine.

izvor: zajecar.info

Dodaj komentar