fbpx
Društvo Timočka krajina

ŠTRAJK UPOZORENJA: Radnici JKP „Vodovod“ iz Zaječara nezadovoljni zbog umanjenja zarada od 10 % (FOTO)

Nezadovoljstvo zbog umanjenja zarada za 10%, koje se primenjuje na nivou cele Srbije od novembra 2014. godine iskazali su i zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću „Vodovod“ iz Zaječara koji su danas ispred zgrade preduzeća održali JEDNOČASOVNI ŠTRAJK UPOZORENJA.

Iako su nekoliko puta tokom protekle 4 godine pokušavali sa zahtevima i drugim aktivnostima prema resornim Ministarstvima da vrate nasilno oduzetih 10% od zarada NISU USPELI, jer direktnog odgovora i obrazloženja zašto su im plate već godinama manje nije bilo!

“ Tokom protekle tri godine delovima javnog sektora zarade su povećane, a nama NE.

Postavljamo pitanje ZAŠTO nema jednakog tretmana prema svim zaposlenima u javnom sektoru i kada se oduzimalo i kada se vraćalo?

70.000 zaposlenih u komunalnim preduzećima imaju najmanje zarade u javnom sektoru i na njih će se taj isti zakon primenjivati do 2020. godine.

Privremeno umanjenje zarada za zaposlene u komunalnim preduzećima očigledno će trajati duže od pet godina i pored najave faznog ukidanja tog istog zakona“, konstatovao je Zoran Đurov, predsednik Samostalnog sindikata.

Prema njegovim rečima zbog izuzetno malih zarada veliki broj zaposlenih određenih profesija odlazi iz Javno-komunalnih preduzeća i traži egzistenciju za svoje porodice van naše zemlje.

„Na ovaj korak ŠTRAJK UPOZORENJA članovi Gradskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „NEZAVISNOST“ i zaposleni u javno-komunalnim preduzećima su prinuđeni jer smo deo javnog sektora Kome su plate umanjene i treba da se vrati oduzeto.

Mi imamo učešća u stabilizaciji javnih interesa, obavljanja delatnosti od opšteg interesa, primamo zarade iz svojih sredstava, pa smatramo da zaslužujemo jednak tretman zaposlenih u javnom sektoru i izuzimanje zakona o smanjenju zarada“, navodi Tomislav Petković, predsednik Štrajkačkog odbora

Predstavnici sindikata Nezavisnost, ASNS i Samostalnog sindikata JKP Vodovod Zaječar, kažu da će ukoliko se situacija ne promeni, u dogovoru sa centralma u Beogradu, preduzeti radikalnije mere štrajka.

U JKP Vodovod dve plate kasne, kažu da grad nema sluha za njihove probleme i smatraju da su u težim uslovima nego ostala javna preduzeća u Srbiji.

Dodaj komentar