fbpx
Društvo

ŠTRAJK RADNIKA AD PUT! Izvršni direktor “ojadio” preduzeće (VIDEO) (FOTO)

radnici ad put

Zbog vrlo teške situacije u preduzeću, višemesečne blokade računa,  tužbi poverilaca, na osnovu kojih je skoro sva imovina popisana i višemesečnog neisplaćivanja zarada radnici preduzeća AD PUT već 20-ak dana su u štrajku. 

Sindikat je podneo prijave protiv izvršnog direktora Zorana Jovanovića i ostalih direktora, Ksenije Veljković i Danka Ranđelovića a zbog osnovane sumnje da se u prethodnom periodu sa namerom radilo na urušavanju i obezvređivanju preduzeća.

Uz prijavu je podneta i obimna dokumentacija do koje su radnici uspeli da dođu nakon ostavke direktora a koja pokazuje da se novcem raspolagalo rasipnički.

dokumentacija ad put

foto: Zaječar Online

Kako su na press konferenciji objasnili predstavnici sindikata AD PUT, totalni sunovrat preduzeća kreće početkom 2015. godine, kada je izvršni direktor Zoran Jovanović obavestio zaposlene da zbog blokade računa od 16.01.2015. firma ne može da konkuriše i dobija nove poslove i kao spasonosno rešenje predlaže otvaranje nove firme preko koje bi se obezbeđivali poslovi.

blokada racuna ad put

Blokada računa AD PUT – printscreen sa sajta Narodne banke Srbije

Plan je bio da novo preduzeće zaključuje poslove a da te poslove izvršavaju radnici i mehanizacija AD PUT. Tako se 23.02.2015. godine otvara firma BETONEX u kojoj je stoprocentni vlasnik i direktor Ivan Veljković, inače zet Zorana Jovanovića. Firma BETONEX preuzima poslove a u isto vreme radnicima AD PUT zarada se umanjuje i odlaze na minimalac, bez potpisivanja bilo kakvog ugovora. Dolazi do velikog kašnjenja u isplatama zarada što kulminira podatkom da je do avgusta 2016. godine radnicima isplaćena samo januarska plata.

Nezadovoljni situacijom, predstavnici sindikata pokušavaju pisanim zahtevom da od direktora dobiju izveštaj o poslovanju što on odbija uz stalna obećanja da će se situacija popraviti.

U međuvremenu BETONEX preuzima mali deo zaposlenih iz AD PUT i uz korišćenje svih resursa AD PUT-a (mehanizacije, betona, betonske galanterije, usluge radionice…) nastavlja sa radom i ne evidentira rad radnika AD PUT.

Iako je radni sat pojedinih mašina koje BETONEX koristi dosta skup i kreće se od 6,000 do 10,000 dinara po satu, direktor Zoran Jovanović je svom zetu iznajmio po simboličnoj ceni od 10,000 dinara za ceo mesec!

ugovor betonex ad put

Radnici takođe optužuju direktora da je u ime preduzeća AD PUT sklapao poslove sa fizičkim licima za uređenje dvorišta postavljanjem behaton (betonskih) ploča, koristeći mehanizaciju AD PUT dok je naplatu vršio gotovinski u evrima.

Da se namerno radilo na urušavanju i obezvređivanju preduzeća govori i podatak da je AD PUT kupilo stan 30.01.2015 godine po ceni od 7,318,025.00 dinara da bi 02.06.2015. godine bila doneta odluka da se taj isti stan proda za 4,200,000.00 dinara, navedena prodaja stana knjižena je pod datumom 15.06.2015 godine a ugovor o prodaji je potpisan tek 19.01.2016. Po ovom osnovu ostvaren je gubitak u iznosu od 3,118,025.00 dinara. 

misljenje-revizora

Pomenuti direktori, Zoran Jovanović, Ksenija Veljković i Danko Ranđelović podnose ostavke 18.07.2016. godine nakon čega sindikat uspeva da dođe u posed dokumentacije koju podnosi policiji uz prijavu.

Firma je bez direktora, veći deo mehanizacije popisan a radnici u beznađu.

popisan kamion ad put

popisani kamioni ad put

foto: Zaječar Online

Radnici očekuju da se sprovede detaljna istraga, koja će utvrditi da li je zloupotreba bilo i da se odgovorni kazne.

Pogledajte video prilog:

Nastavak:

Postoji još mnogo dokaza da se ovo preduzeće sistematski urušavalo, počevši od astronomskih kafanskih računa, preko višemilionskih ugovora o reklamiranju na jednoj televiziji koja više ne postoji (pogodite kojoj) pa do Rešenja o isplatama pomoći radnicima koja je donosio direktor Zoran Jovanović, za koja radnici tvrde da nikada zaista nisu isplaćena već sumnjaju da su potpisi falsifikovani a novac otišao ko zna gde… Narednih dana objavićemo i tu dokumentaciju.

2 komentara

  • Trebalo bi da znaju i svi koji učestvuju u prikrivanju ovog org. kriminala, počev od držanja prijava po raznim fiokama i nepostupanja po njima, pa da onih koji su direktno umešani u čerupanju firme koja je bila jedna od uzornijih u ovom našem malom mestu – da će kad-tad biti procesuirani.
    Ničija nije do zore gorela !

  • Napredno i azurno objavljujete komentare, nema sta! Neko vreme ste i mogli da varate ljude kako ste nezavisni portal – nakon serijala reklamno-propagandnih uratka o SNS i njihovim slavodobitnim no ipak slaboumnim akcijama sirom grada, jasno je i Bolti ovdasnjem u koju tikvu duvate. Za sitno ste se prodali, zauvek sebe izgubili – ovo neka vam praznom glavom zveci svaki dan, bog vas poziveo…

Dodaj komentar