Politika

Stojadinović: Zamena led rasvete u Zaječaru – ušteda energije ili pljačka budžeta?

FOTO: zajecaronline.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Predstavnici GrO Demokratske stranke u Zaječaru, na današnjoj konferenciji za medije, skrenuli su pažnju javnosti o o Odluci dodele javno privatnog partnerstva za poslove zamene javne rasvete na teritoriji grada Zaječara. Oni su naglasili da je reč o još jednoj zloupotrebi budžetskog novca.

Potpredsednica GrO Demokratske stranke u Zaječaru Dragana Rašić istakla je da su utvđene određene nepravilnosti u ovom poslu i da je reč o još jednoj zloupotrebi novca iz gradskog budžeta.

„Konferencija je sazvana da bi se objasnile neke situacije koje su se dogodile na poslednjoj sednici Skupštine grada Zaječara. Uvidom u dokumentaciju javno-privatnog partnerstva za zamenu led rasvete, utvrdili smo neke nepravilnosti i osnovano sumnjamo da će budžet grada Zaječara ovim biti oštećen za blizu 6 miliona evra. Nažalost, većina odbornika podržala je ovu odluku“, rekla je Rašić.

Predsednik GrO Demokratske stranke u Zaječaru Miloš Stojadinović je poručio da je ovde reč o nameštenom tenderu i da je priča o uštedi energije samo pokriće za izvlačenje novca građanima Zaječara.

„Priča oko uštede električne energije je samo pokriće, za izvlačenje novca građanima Zaječara. Postoje tri bitne stvari koje nam bude sumnju. U Srbiji se dešava šablon koji je već viđen u Evropskoj uniji, tačnije u Mađarskoj upravo na poslovima javno-privatnih partnerstva. Ako vam kažem da firme koje su bile pod istragom, imaju svoje filijale u Srbiji i sada te filijale rade poslove u Srbiji, onda će vam biti jasno da se ovde događa velika prevara. „Smart Energy Investment“ dobila je posao u Zajearu. Mislimo da ima i političkog uticaja, jer kao zakonski zastupnik upisan je Obrad Tadić, koji je bivši pomoćnik direktora Fonda za razvoj autonomne pokrajne Vojvodine. To je jedan razlog zašto sumnjamo da se nešto dešava nelegalno.

Drugo je tenderska dokumentacija. Prošli put firma „Smart Energy Investment“ gde je radila na teritoriji Srbije bio je Vršac. Dati su takvi uslovi, gde se isključuje konkurencija, na primer da je firma ima neto prihod od 800 miliona dinara i da je zamenila preko 18.000 sijalica… Kad pogledate zapisnik sa otvaranja ponuda, firma „Feman“ iz Jagodine bila je samo fiktivno tu i nije dostavila ponudu“, kaže Stojadinović.

On je naglasio da je tenderska komisija donela odluku o izboru ponuđača za 18 minuta.

„Kada pogledate konkursnu dokumentaciju, nisu mali uslovi da se ispune. Naša zaječarska tenderska komisija donela je odluku o izboru ponuđača za 18 minuta. Od otvaranja ponuda do zaključenja sastanka odnosno dodeljivanja posla proteklo je 18 minuta. Ne znam kada su stigli da pregledaju sve licence i sertifikate i tehničku dokumentaciju. Sumnjamo da se već znalo kom će biti dodeljen posao. Isto kada se pogleda i proizvođač sijalica, može lako da se utvrdi kom je ponuđen posao. U Zaječaru imamo 9399 sijaličnih mesta, u Zaječaru bi taj posao vredeo negde oko 890.000 evra. Rata za kredit bi negde iznosila 26 miliona dinara. To znači da bi grad Zaječar po toj ceni imao uštedu od 35 miliona dinara. Da sami radimo posao i da su ove cene. Grad Zaječar sa ovim ugovorom obavezao da ponuđaču isplaća godišnje 456.508 evra. Ugovor je potpisan na 15 godina. Za taj period grad Zaječar će isplatiti samo ponuđaču 6 847 620 evra. Odnosno plaćamo 728 evra po zamenjenom sijaličnom mestu“, dodao je Stojadinović.

2 komentara

 • .😀… Zaista ne znam koliko su tacne ove navedene brojke.
  Ako nisu u svakoj iole civilizovanoj drzavi ,
  o normalnim
  evropskim drzavama da i ne govorimo, sva odgovornosttsvake vrste ,kao i sve pripadajuce sankcije ako one nisu tacne, pripadaju onom koji ih je izneo u javnost.
  I to je to.
  A ako ove brojke jesu tacne…jedna
  plava lepotica Marica dolazi odmah, tiho i skromno …
  I parkira se…
  nepropisno i brutalno ispred glavnog ulaza u zgradu Gradske uprave.
  I posle samo desetak minuta ona siroko rasirenih zadnjih vrata prima u svoj topli zagrljaj kleptomanske dripce ,kokosare ,jajare i sljam najgore i najbednine vrste kriminalaca…
  One za koje su svi dzeparosi i sibicari plemenite Vojvode od Kenta i Edinburga…
  Zato jer ovi pacovi pljackaju tiho,perfidno,otrovno,podlo, smrdljivo,jajarski ,kukavicki….
  sopstvene rodjake, prijatelje,kumove komsije, ucitelje,lekare,
  automehanicare,
  pekare, frizere,
  profesore, nastavnike,mesare, prodavce…
  i onu nasu malu i preslatku decu u jaslicama ,zabavistu i vrticu i parkicu.. ….😀
  I ako je to tacno…neki ,
  a sa cime se ja licno uoposte ne slazem…. kazu : ,,Da nismo u Evropi ,
  kao sto jesmo,
  trebalo bi ih cipelama valjati NIZ ono siroko stepeniste zgrade Gradske uprave sve do izlaza i po trotoaru sve do plave lepotice Marice…..,, .
  Ali mislim da je to bas popuno neprihvatljivo ,,nepotrebno i nefunkcionalno.
  Jer ovo je ,ipak ,Evropa.
  A…. i ,, niz…….,,
  nije isto sto i ,,uz…….,, 😀 Mada, ruku na srce ,istina je i to … civilizovana Evropa trazi i normalne ,dostojanstvene
  gradjane -Evropljane….
  A ne ,,svakoj vlasti sluge,,
  i uvek poslusne , potuljene i vecito neverne …. podanike….😀.
  Poz iz 🚞

Dodaj komentar