fbpx
Društvo

Stiže pomoć poljoprivrednicima sa poplavljenih područja u istočnoj Srbiji

Neke od paketa pomoći EU namenjene poplavljenim područjima dobiće narednih meseci poljoprivredni proizvođači iz sedam opština u istočnoj Srbiji, najavljeno je u Beogradu. Predviđena pomoć biće podeljena poljoprivrednim domaćinstvima u Zaječaru, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu, Svrljigu, Boljevcu i Knjaževcu.

Poljoprivrednici dobijaju seme za prolećnu i jesenju setvu, sadnice voća, stočnu hranu, stoku, mineralno đubrivo i plastenike.

Program pomoći EU poljoprivrednim domaćinstvima u Srbiji od novembra 2015. godine sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO), a za te namene je iz pretpristupnih fondova obezbeđeno 1,5 miliona evra.

Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede Srbije, rekla je da je do kraja januara 2016. iz pretpristupnih fondova FAO distribuirao značajne količine pomoći za više od 33.000 poljoprivrednih gazdinstava u 41 opštini u Srbiji.

Dodela pomoći EU u 2016. sprovodiće se u 17 opština i planirano je da više 8.000 poljoprivrednih domaćinstava dobije neki od paketa pomoći za koji su se opredelili. Prve isporuke počinju u martu kada se planira podela semena i đubriva za prolećnu setvu.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar