fbpx

Šta činiti kada vas ujede krpelj: Tri stvari koje odmah morate uraditi

Preporuka:

Rukomet: Zaječarke dočekuju Vrbas

U okviru 12. kola rukometne Superlige za žene, ekipa Zaječara za vikend će ugostiti rukometašice Vrbasa u sportskoj hali...

Provera stanja vodomera i korekcija zaduženja za meštane Velikog Izvora

Višegodišnja dugovanja pojedinih zaječarskih Mesnih zajednica za vodu premašila su milionske cifre. Zbog toga je meštanima Velikog Izvora, Vratarnice...

Počelo suđenje Milanu Stankoviću – Sudija isključio javnost iz postupka

Nakon odlaganja prvog ročišta danas je u Osnovnom sudu u Zaječaru otpočeo krivični postupak za nasilje u porodici protiv...
- Reklama -

S dolaskom toplijeg vremena sve duže boravimo na otvorenom prostoru, u šumama, na livadama i na drugim travnatim površinama. Boravak u prirodi je odličan način da se rekreiramo, opustimo i oslobodimo svakodnevnog stresa, no on skriva i neke zamke koje mogu biti loše za zdravlje.

Krpelji vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. No, imajte na umu da se krpelj može ‘šetati’ i do šest sati po telu pre nego što nađe mesto na kojem će se ugnezditi.

Pre odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalnim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje, te detaljni pregled kose i kože celoga tela.

Posebnu pažnju posvetite mestima koja zadržavaju vlagu, poput pazuha, prepona, kože trbuha, te iza ušiju.

Pronađete li krpelja na svojoj koži ili koži svoje dece, nemojte paničiti. Lekarka opšte medicine Jelena Sironić Hreljanović je za “Zadovoljna.hr” otkrila postupak za sigurno uklanjanje krpelja.

1. Zalijte alkoholom mesto gde vas je ugrizao krpelj i pustite ga tako dve do tri minute.

2. Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz ivicu kože da ga uhvatite za ‘glavu’. Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za uklanjanje ovih parazita s kože koja je jednostavnija za korišćenje.

3. Okrećite pincetu u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu dok ne uklonite celog krpelja.

“Dezinfikujte mesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalepite flaster, pa pratite hoćete li primetiti kakve promene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite lekaru opšte prakse”, ističe doktorka.

Izvor: superzena.b92.net

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: