fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Svetog proroka Iliju

FOTO: ilustracija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 2. avgusta proslavljaju Svetog proroka Iliju – u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik.

U našem narodu, ovaj praznik je posebno poštovan i slavljen.

Sveti Ilija dobio je ime po staroslovenskom Bogu Perunu, bogu groma. Prema predanju, smatra se da je srpski narod prelaskom na hrišćanstvo osobine starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji.

Prema verovanju, svoju mladost je proveo u molitvama u pustinji, a zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, naročito od izraelskog cara Ahave i njegove žene Jezavelje.

Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro, već da se živ plamenim kočijama uzneo na nebo, pa se ta scena slika na ilindanskim ikonama. Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

FOTO: sr.wikipedia.org

Za ovaj praznik vezuju se brojni običaji

Sveti Ilija Gromovnik, obeležava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja. Poznata je izreka “od Svetog Ilije sunce sve milije”. Na Svetog Iliju, prema verovanju, pre podne je leto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, više se ne kupa u rekama.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi, u narodu se kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti, da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Prema predanju, mesto gde grom udari na ovaj dan je znak da se tu krije nečastivi.

Med koji se vadi na ovaj praznik služi kao lek, a majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.

U svrljiškom kraju, na Svetog Iliju, prema tradiciji, kolju se prošlogodišnjii petlovi iz jata, a u Svrljigu se kaže “petlovi starci”. Nekada se verovalo, ako se ostavi “petao starac” onda će nadživeti gazdu, pa gazda prilikom klanja govori “bolje ti, nego ja, ne koljem te ja već Sveti Ilija”. Prema običajima, petao se kolje, jer ako se začuje poj petlova, to je znak da se đavoli sklone.

Po bugarskom predanju, Ilija navodi duše umrlih Cigana da prave grad i njime potuku njive grešnika na zemlji. Po ruskom verovanju, kiša koja pada na ovaj dan znači da Sveti Ilija razvozi vodu za svece, pa nešto iz kola prospe po oblacima.

Dodaj komentar