Društvo

Predavanja o vojsci i odbrani zemlje u drugom polugođu za sve srednjoškolce

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane, kakva fizička spremnost je potrebna za vojni poziv, ali i kako postati oficir vojske Srbije i profesionalni vojnik, samo su neke su od tema o kojima će srednjoškolci završnih razreda  u Zaječaru, ali i celoj zemlji učiti tokom drugog polugodišta.

Uvođenje ovih sadržaja u škole iniciralo je Ministarstvo odbrane, navodeći da „odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi srednjoškolce definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja“.

„Ova inicijativa ima za cilj da se stvore uslovi da učenici završnih razreda srednjih škola steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, da se upoznaju sa svojim pravima i obavezama, kao i da razviju svest o potrebi odbrane zemlje i značaju negovanja patriotskih osećanja“, navodi Stamenko Stanković predsednik organizacija rezervnih vojnih starešina Zaječar.

Stanković navodi da nije reč o uvođenju novog predmeta, već samo o 2 do 4 časa kratnih predavanja  na časovima odeljenskog starešine.

Na časovima će biti obrađeno 11 tema o kojima će govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane.

„Predavanja su pripremljena.

Uloga rezervnih vojnih starešina biće da prisustvujemo predavanjima i stojimo na raspolaganju učenicima kako bi mogli da odgovorimo na pitanja ukoliko ih nešto interesuje.

To je probni balon za ovu godinu, a za narednu godinu će to verovatno biti mnogo drugačije organizovano“, najavio je Stanković.

Kako nezvanično saznajemo, ovo je „prvi korak u uvođenju bezbednosne kulture u obrazovni sistem“, jer se  u Evropi dešava suprotan proces od onog krajem prošlog veka kada je došlo do ukidanja obaveznog služenja vojnog roka i formiranja profesionalne vojske u velikom broju zemalja EU.

Obavezno služenje vojnog roka do sada je vraćeno u Danskoj i Švedskoj, a to su najavile Nemačka i Francuska.

Inače, ovde se ne radi se o pokušaju uvođenja predmeta o odbrani kakav je nekada postojao, već o informativnim predavanjima i propagandi vojne profesije.

Jer prema navodima pojedinih stručnjaka u Srbiji smo ostali u raskoraku između činjenice da imamo profesionalnu vojsku i potpunog zanemarivanja potrebe da se obezbedi mehanizam za motivisanje kandidata. 

1 komentar

  • Nekompetentne izjave ljudi koji nisu predstavnici Ministarstva osbrane. Ovu temu sa predstavnicima MO i Direktorima srednjih skola obradile su instituciomalne strukture koje se bave ovim poslom.
    Ovo sto je Stankovic izneo je nebitno a savez kojim on rukovodi je nekompetentna za ovakav vid organizacije. Licno smatram da je ovo zloupotreba funkcije i nesto sto moze naneti celiku stetu sistemu koji strucno i profesionalno obavlja svoj poso

Dodaj komentar