Društvo Timočka krajina

SREDNJOŠKOLCI POPULARIZUJU DRUŠTVENE IGRE: Završen „POSLOVNI IZAZOV“ u Zaječaru! Pobedu odneli…

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Ideja o otvaranju kafića u kojem bi posetioci bili u ulozi figura u društvenim igramaosvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu, 14. novembra u Zaječaru.

Takmičenje je okupilo učenike iz 12 srednjih škola iz Bora, Boljevca, Knjaževca, Majdanpeka, Sokobanje i Zaječara. 

Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu pomoću kojih će se vratiti popularnost društvenih igara poput „Čoveče, ne ljuti se“ u digitalnoj eri. 

Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Srednje škole „Branislav Nušić“ u Sokobanji, Gimnazije u Knjaževcu, Mašinsko-elektrotehničke škole u Boru, Medicinske i Tehničke škole u Zaječaru.

Svideo nam se zadatak i razmišljali smo na koji način bismo mogli da tradicionalne društvene igre približimo mlađim generacijama i učinimo ih interesantnijim.

Verujemo da bi ovakav kafić učinio ove igre popularnim i da bi ljudi bili u prilici da više komuniciraju, što sada nije slučaj sa velikim brojem onlajn igrica”, objašnjavaju Aleksandra, Vladimir, Miloš, Ivan i Aleksandar – članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2019. u Podgorici) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre deset godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.

Dodaj komentar