Kultura Timočka krajina

Spuštena zavesa na 27. Festival „Dani Zorana Radmilovića“: Dodeljene nagrade najboljima!

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Zavesa na 27. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ spuštena je sinoć u zaječarskom teatru. Titulu najboljeg glumca ovog pozorišnog festivala poneo je Borko Perić,a za najbolju predstavu po izboru publike proglašena je predstava „Balkanski špijun“.

Žiri 27. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u sastavu: Nebojša Bradić, predsednik, Dr Miroslav Radonjić, član i Dr Nenad Novaković, član, na svojoj sednici održanoj 21.10.2018.godine doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu većinom glasova dodeli Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Kako stoji u obrazloženju žirija koje je na svečanosti dodele nagrada pročitao član žirija Dr Miroslav Radonjić,

„U pravom sazvežđu izvanrednih glumaca koji nastupaju u izabranim predstavama na ovogodišnjim „Danima Zorana Radmilovića“ izdvojio se Borko Perić u ulozi intelektualca koji liči na šekspirovskog klovna sa šačicom ljudske prašine u ruci, što zabavlja i objašnjava, osvešćuje i pročišćava.

Borko Perić i ansambl predstave „Ustav Republike Hrvatske“ još jednom dokazuju da je život jači od dogme i da je pozorište prvenstveno ogledalo svog vremena.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Zahvaljujući na nagradi Borko Perić je istakao da je počašćen i dirnut što je dobio nagradu.

“ Ansambl Satiričkog kazališta „Kerembuh“ u Zaječaru je zbog divne publike osetio pravo pozorišno čudo, koje se ne oseća svaki put kada igramo neku predstavu.

Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ većinom glasova dodeli predstavi „NAŠI DANI“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

„Scenografija Dragane Purković Macan i kostimi Jelene Vidović otelotvorili su upečatljiv, osoben i efektan vizuelni identitet celokupne predstave, delujući, pri tome, funkcionalno i u potpunom skladu s tematsko-idejnom okosnicom dramskog teksta i rediteljskim rešenjima“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu publike , prosečnom ocenom 9,80 , dobila je predstava „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda .

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Nagradu je primio Željko Hubač , direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Zahvaljujući na nagradi Željko Hubač je podsetio da je prvo izvođenje „Balkanskog špijuna“ posle Beograda bilo u Zaječaru iz prostog razloga što ceni ovu publiku i ovaj festival. I u ovom trenutku , nagrada Narodnom pozorištu puno znači.


Nagrađeni i učesnici 1. Festivala malih pozorišnih formi

Odlukom žirija kojim je predsedavao glumac Ivan Bekjarev pobednik 1. Festivala malih pozorišnih formi Nebojša Dugalić za ulogu u monodrami „Ispovest Dimitrija Karamazova“ Fjodora Dostojevskog.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

U obrazloženju žirija stoji da je ispovest Dimitrija Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju jednog dela romana F.M.Dostojevskog „Braća Karamazovi“, ali u režiji i igri Nebojše Dugalića imali smo utisak kao da je ceo roman pred nama. Dugalić je biranim sredstvima i diskretnom igrom uspeo da uverljivo izgradi lik Dimitrija Karamazova i da problem tog lika na majstorski način predstavi gledaocima.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Specijalna nagrada ovog festivala pripala je predstavi „Brevrovizija“, dramske družine koju je predstavio Vladimir Cvejić i predstavi „Bobočka ili drugih 100 stranica Filipa Latinovića“teatra „Moruzgva“ iz Zagreba, a u izvođenju Ecije Ojdanić i Roberta Othela.


Nastup umetničkog ansambla iz Kine oduševio sve prisutne

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

U čast nagrađenih, na svečanosti povodom zatvaranja 27. Festivala u čast Zoranu Radmiloviću u zaječarskom pozorištu nastupio je Umetnički ansambl kineske provincije Henan koga su činile dve profesionalne trupe.

  • Jedna je Umetnička trupa pesama i igara provincije Henan,
  • a druga Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

U okviru bogatog programa, kroz igračke, pevačke, plesne tačke, elemente sečuanske i ju opere, kao i uz melodije odsvirane na tradicionalnim kineskim istrumentima publici je bilo omogućeno da oseti duh kineskog folklora i kulturnog nasleđa u njegovoj autentičnosti.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

A da je i sam 27. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ bio autentičan svedoči bogat program koji je obuhvatio 15-ak predstava koje su izveli ansambli iz Srbije, ali i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Srpske i Bugarske, brojne promocije knjiga, izložbe i okrugli stolovi.

Nastupili su najbolji nacionalni teatri iz Beograda, Sarajeva, Banjluke i Zagreba, festival je iznedrio i premijerno gostovanje Narodnog pozorišta „Ivan Vazov“ iz Sofije, nastup jednog od najboljih pozorišta iz Hrvatske, ali i post premijeru predstave „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta iz Beograda, i gostovanje Zvezdara teatra sa predstavom „Korešpodencija“.

Iz Radmilovićevog „Ateljea 212“ stigla nam je i predstava „Noćna straža“, kao i predstava ansambla domaćina „Audijencija/Vernisaž“ iz Zaječara.

 

Dodaj komentar