Kultura

“Spasovdanski sabor” posle 40 godina održan u Planinici!

spasovdanski sabor
foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Nakon skoro 40 godina, u zaječarskom selu Planinica održan je “Spasovdanski sabor”. Uz pesmu i igru, “Spasovdanski sabor” je za samo jedan dan pokazao da je Planinica i dalje “živo selo”.

U Planinici kod Zaječara danas je uspešno organizovana nova-stara manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Spasovdanski sabor“.

Kulturno-umetnički program je počeo u 12 sati.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su: Gradski folklorni ansambl „ZO-RA“, KUD-ovi: ,,Nikola Pašić“ i „Penzioner“ iz Zaječara, „Sloga“ iz Vražogrnca kao i Žarko Veljković i Lina Leković iz Planinice.

Na takmičenju u pripremanju paprikaša prvo mesto osvojila je Nataša Ranđelović Tomi. Drugo mesto pripalo je Cvetanki Hol, dok je treću nagradu osvojila Zorica Simonović.

Najbolji u bacanju kamena s ramena bio je Neli Nikolić, a u nadvlačenju konopca pobedila je ekipa ,,Spasovdanci”. U preskakanju lastiša najbolje su bile Lana i Jana Živković.

Nagrade i diplome najboljima su u ime organizatora uručile Vesna Stojanović, jedan od pokretača ove manifestacije i Dragana Gogić Rajković, direktorka Turističke organizacije Grada Zaječara.

Organizator sabora je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar u saradnji sa Turističkom organizacijom i mesnom zajednicom Planinica a pokrovitelj je grad Zaječar.

Ovo je bila 12 manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva organizovana od početka godine, a do kraja 2024. biće organizovano još tridesetak.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar