Kultura

“Spasovdanski sabor” u četvrtak u Planinici

spasovdanski sabor
foto: Pozorište "Zoran Radmilović!

Prvi put posle 40 godina, “Spasovdanski sabor” u Planinici!

U zaječarskom selu Planinici u četvrtak, 13. juna, će biti održana manifestacija „Spasovdanski sabor“, prvi put posle skoro 40 godina.

Kulturno-umetnički program će početi u 12 sati.

Najavljeno je učešće zaječarskog Gradskog folklornog ansambla „ZO-RA“ i KUD-ova: “Nikola Pašić“ i „Penzioner“ iz Zaječara i „Sloga“ iz Vražogrnca. Učešće će uzeti i Žarko Veljković i Lina Leković iz Planinice.

Planinica se nalazi pored starog regionalnog puta Boljevac – Zaječar koji prolazi kroz selo. Teren je brdovit nadmorska visina je oko 300-400 mnv. Od Boljevca je Planinica udaljena oko 19 a od Zaječara oko 16 km.

Pored kulturno-umetničkog programa, najavljene su i brojne propratne aktivnosti na kojima će učestvovati lokalci.

Takmičenje u pripremanju paprikaša počeće u 9 sati.

Nadmetanja u bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca i preskakanju lastiša planirana su u 10 sati.

Organizator sabora je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar u saradnji sa Turističkom organizacijom i mesnom zajednicom Planinica a pokrovitelj je grad Zaječar.

Ovo će biti 12 manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva organizovana od početka godine, a do kraja 2024. biće organizovano još tridesetak.

Poslednja manifestacija ovogh tipa održana je za vikend u Koprivnici. U pitanju su “Dani Adama Bogosavljevića”, koji su održani po 23. put.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar