Zabava

Solun – putovanje kroz istorijsko nasleđe

Solun

Solun je veličanstvena grčka luka smeštena u središtu raskošne Grčke. Glavni je grad regije Solun, a iskonska je prestonica Egejske Makedonije. Ovaj grad je jedna od najznačajnijih luka Balkana i Evrope, i veoma važan trgovački i sajamski centar.

Pravo ime Soluna je Thesaloniki, a nastalo je po imenu supruge kralja Kasandra, koji je bio osnivač ovog grada. Tesalonikea je bila polusestra legendarnog Aleksandra Velikog Makedonskog. Grad je bio trgovački centar u Vizantiji. Ovde su rođeni čuveni Ćirilo i Metodije. Bio je vlasništvo Mlečana i Osmanlija, a Grčkoj je pripao tek nakon Balkanskih ratova.

Nakon ratova i dugotrajne obnove 1997. postaje kulturna prestonica Grčke. Najpoznatiji festival koji se ovde održava je Međunarodni filmski festival, koji svake godine okupi najpoznatija imena iz sveta filma. Solunu je dodeljena titula Evropske prestonice mladih 2014. godine. Čuvena publikacija za putovanja „Lonely Planet“ svrstala je Solun na 5. mesto grada u kojem je noćni provod zagarantovan i ovu poziciju deli sa Dubaijem i Montrealom. Statistički posmatrano, Solun je na prvom mestu u Evropi po tome što ima najviše kafića i pabova po broju stanovnika, što ga čini primamljivim svima, koji vole noćni život i zabavu bez granica.

Solun je grad muzeja i velikog broja arheoloških nalazišta. U solunskom Železničkom muzeju nalazi se originalna lokomotiva i vagon voza Orijent Express. Na nekoliko mesta u gradu moguće je videti ostatke iz doba Starih Rimljana, kao što su delovi terme, ali najlepše skulpture Soluna danas se ne nalaze u ovom gradu. Oni su eksponati čuvenog muzeja Luvr u Parizu.

Idealan je za one koji vole da uživaju u hrani i u dobrim ukusima. U kafićima se od kafe najčešće naručuje frape. Frape je upravo u Solunu osmišljen davne 1957. godine na tadašnjem sajmu hrane i pića. Tipičan gastronomski specijalitet Soluna je bugatsa – mini burek.

tvrđava solun Bela Kula

Za turiste iz Srbije obavezna stanica je i srpsko vojničko groblje na Zejtinliku, koja se nalazi na prostoru od preko 7 hektara, oivičen veličanstvenim čempresima. Na ovom mestu sahranjeni su posmrtni ostaci vojnika stradalih tokom Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Pravi način da doživite Solun je poseta nekoj od brojnih taverni obojenih mediteranskim suncem i mirisom mora koji dolazi iz luke.  Ne propustite da obiđete Solun i sve njegove znamenitosti i da uživate u jedinstvenom sjaju ovog istorijskog grada.

1 komentar

Dodaj komentar