Kultura

Solistički koncert pijaniste Dimitrija Nikolića u Muzičkoj školi

solistički koncert dimitrije nikolić
foto: privatna arhiva

Mladi pijanista iz Zaječara, Dimitrije Nikolić, održaće u četvrtak 18. jula solistički koncert klasične muzike u sali Muzičke škole “Stevan Mokranjac”.

Nakon šest godina Dimitrije Nikolić se vraća u svoj rodni grad kako bi održao solistički koncert.

Dimitrije će na koncertu u Zaječaru premijerno izvesti i svoju svitu za klavir „Megalost Mastoras (i njegovo delo)“ kao i muziku velikih domaćih kompozitora: Isidore Žebeljan, našeg prerano preminulog kompozitora koji je stekao svetsku slavu, ali i Vasilija Mokranjca, takođe značajne ličnosti u srpskoj muzici 20. veka.

Početak koncerta zakazan je za 20 časova.

Dimitrije Nikolić rođen je 5. juna 2002. u Zaječaru, gde stiče osnovno muzičko obrazovanje u OMŠ „Stevan S. Mokranjac“ završivši, kao đak generacije, dva odseka – klavir i klarinet, u klasama prof. Dragane Živanović i prof. Miloša Popovića.

Godine 2017. svoje muzičko školovanje nastavlja u Beogradu – upisuje se na klavirski odsek SMŠ „Josip Slavenski“ u klasi prof. Slavice Petrović. Kao srednjoškolac osvaja mnoge nagrade na takmičenjima republičkog i međunarodnog nivoa, od kojih izdvajamo: prvu nagradu i laureat na Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ 2020. i prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2019. godine.

Pored solističkih nastupa, Dimitrije aktivno izvodi i kamernu muziku – sa saksofonistom Matejom Blažićem svirao je u duu „Aventus“ koji je proglašen za laureata „Kamerata“ festivala u Paraćinu 2020. godine; duo osvaja i prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2021. godine. Iz srednje muzičke škole izlazi sa specijalnom nagradom „Ivan Petković“ za najbolji diplomski koncert. Pored klavirskog, završava i teoretski odsek.

Godine 2021. kao prvi na listi upisuje Fakultet muzičke umetnosti na Katedri za klavir – u klasi prof. Lidije Stanković. Već tokom svoje prve godine osvaja prvu nagradu na II internacionalnom takmičenju „Memorijal Matusja Blum“ u Sarajevu. Trenutno je na trećoj godini studija.

Nastupao na najvećim scenama u zemlji

Nastupao je u Velikoj Dvorani Kolarčeve zadužbine, Narodnom Pozorištu, Galeriji Artget, Muzičkoj Galeriji Kolarčeve zadužbine, Narodnoj biblioteci Srbije, Gvarnerijusu, Italijanskom Institu za kulturu, i sarađivao sa značajnim ansamblima u zemlji: Simfonijskim orkestrom RTS-a, Ansamblom Metamorfozis…

Usavršavao se kod uglednih profesora iz zemlje i inostranstva, kao što su Natalija Trulj, Nataša Veljković, Nenad Kačar…

Pored klavira, godine 2023. takođe kao prvi na listi, započinje i studije kompozicije u klasi prof. Draška Adžića. Trenutno je na prvoj godini osnovnih studija. Njegove kompozicije već se izvode u Srbiji, a Dimitrije se, pored ozbiljne, bavi i primenjenom muzikom.

Kao mladi pesnik, osvojio je drugu nagradu na konkursu „Brankova pohvala svetu“ 2021. godine. Dve godine kasnije objavio je pesnički prvenac „Sentimentalitet“ u izdanju Brankovog kola. Iste, 2023. godine, biva ovenčan uglednom nagradom „Stražilovo“.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar