fbpx

Da li sneg utiče na zaustavljanje ili širenje zaraze korona virusom?

Pitanje koje je svima minulih dana prošlo kroz glavu je: da li sneg na neki način može da utiče na zaustavljanje ili širenje zaraze novim virusom korona?

Preporuka:

Poziv pčelarima iz Zaječara da doniraju med i rastvor propolisa za najstarije

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pokrenuo je akciju pod nazivom "Tegla meda za pomoć najstarijim sugrađanima u borbi protiv...

U Srbiji tokom noći evidentirano još 17 novozaraženih korona virusom

U Republici Srbiji je do 8 časova 22. marta 2020. godine registrovan ukupno 188 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od...

U kondiciji i u kućnoj izolaciji sa Zaječarkom Anom Ignjatović

Poštujući preporuke za sigurno ponašanje u vreme pandemije koronavirusa, a u skladu sa novonastalom situacijom i vanrednim stanjem u...
- Reklama -

Sneg inače pomaže da se vazduh očisti od zagađenja. Pahulja se stvori kada se kapljica vode zamrzne u vazduhu. Tokom tog procesa, sitne čestice vazduha koje eventualno sadrže viruse, zalepiće se na pahulju, a kada pahulja postane dovoljno teška pašće na zemlju. Zbog toga je nakon snega vazduh obično čist i svežiji.

Međutim, to ne znači da pahulja može da zamrzne ili ubije virus. Virusi imaju opseg temperatura na kojima opstaju, a koji zavisi od njihovog omotača, odnosno sloja lipida koji okružuje virus.

Srbija je neočekivano zavejana, i u poslednja 24 sata je zabeleženo 54 nova slučaja infekcije koronom. Epidemiolog dr Predrag Kon na konferenciji kriznog štaba je odgovarao i na pitanja o snegu, konkretno da li su kineski stručnjaci imali komentar na uticaj snega na koronu.

„Koliko se zadržava na snegu? Verovatno duže nego na toplom vremenu, tu nema dileme”, objasnio je dr Kon.

“Ako čovek na bilo koji način zagadi sneg, sigurno da će tu virus ostati nešto duže. Zato je treba odmah prati ruke”, savetuje on. 

Međutim, dr Ivana Milošević sa Infektivne klinike naglasila je da se virusi ne mogu razmnožavati u snegu.

Bilo kako bilo, stručnjaci širom sveta savetuju da je najbolje ostati kod kuće, i izbegavati kontakt sa ljudima, kao i redovno i detaljno prati ruke.

Podsećamo, u Srbiji je na dan 24. mart registrovano još 54 slučajeva zaraze korona virusom. Ukupno 301 potvrđen slučaj COVID 19 neračunajući 15 pacijenata koji su izlečeni i pušteni svojim kućama.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: