fbpx
Društvo

SLUŽBA ZA PATOLOGIJU ZC ZAJEČAR DOBILA NOVI APARAT ZA KALUPLJENJE TKIVA: Prethodni aparat bio star više od 4 decenije!

fira.rs

Služba za patologiju Zdravstvenog centra Zaječar nedavno je dobila aparat “Toplo-hladnu ploču za kalupljenje tkiva” od Ministarstva zdravlja čija je vrednost 1.500.000 dinara.

Ovaj aparat, koji je standardizovan u svim laboratorijama u svetu, bazičan je i neophodan ovoj službi kako bi neometano mogla da obavlja svoju primarnu funkciju.

Prema rečima Dr Milene Mladenović, načelnice Službe za patologiju ZC Zaječar prethodni aparat bio je star 40 godina i gotovo na izdisaju. Ali zahvaljujući blagovremenoj reakciji zaposlenih, nabavljen je novi moderniji aparat, koji će u mnogome doprineti da se u buduće na odeljenju patologije Zdravstvenog centra Zaječar uspostavljaju adekvatne dijagnoze obolelih.

fira.rs

„Ovaj aparat je bazičan za naš rad. Aparat se zove toplo hladna ploča za kalupljenje tkiva, marke “Lajka Arkadija” i samo ime kaže o kakvom je proizvodu reč, pošto se radi o vrhunskom proizvođaču laboratorijske opreme.

Ovaj aparat koji smo mi dobili je ustvari osnova za naš rad. Prethodni aparat je bio star oko 40 godina i bio je na izdisaju, tako da smo na vreme uvideli problem.

Svaki isečak koji od hirurga dobijamo kada nam pošalje tkivo, mi ga uzorkujemo po određenim procedurama, ono prolazi  kroz taj aparat, da bi se kasnije taj isečak preneo na pločicu, a mi kao lekari uspostavili adekvatnu dijagnozu“ objasnila je dr Mladenović.

Ona je istakla da je patologija grana medicine koja je najbliža istini, te je za uspostavljanje prave dijagnoze i produžetak života obolelog ona od krucijalnog značaja.

fira.rs

“Sve što hirurg operiše prolazi kroz naše ruke da bi se ustanovio karakter promene, da bi se videlo da li je nešto benigno ili maligno, odnosno dobroćudno ili zloćudno, tako da smo mi manje više vodeća dijagnostička grana, a bez ovog aparata ne bismo mogli,“ naglasila je dr Mladenović.

Služba patologije je osnovana 1973. godine i na sadašnjoj lokaciji je od samog početka. Prvi načelnik je bio Dr Miroslav Oprić.

“U službi danas radi 3 lekara i 7 laboranata, a dijagnostiku radimo za Zaječar, Knjaževac i Boljevac. Značaj patologije je veliki u medicini, jer bez nas nema dijagnoze.

Imamo neke najave, pošto je naša služba u lošem stanju, da će se u dogledno vreme i renovirati,” rekla je načelnica ove službe.

fira.rs

Da podsetimo krajem novembra prošle godine gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavio je uređenje Zdravstvenog centra Zaječar. Za projekat i izradu projektne dokumentacije grad Zaječar bi trebalo da izdvoji 25 miliona dinara, a vrednost radova biće naknadno poznata. Planom je predviđena rekonstrukcija Dečijeg odeljenja, patologije, ambulante u Kotlujevcu i drugih objekata.

“Planom je predviđena rekonstrukcija dečijeg odeljenja, patologije, ambulante u Kotlujevcu i ostali objekti koji će biti delom planirani u 2018. godini, a delom u 2019. godini jedan ogroman projekat koji obuhvata pored dečijeg odeljena i patologije, izgradnju dvospratnog Doma zdravlja u Kotlujevcu, sa svim onim što je predviđeno-posebno izdvajanje dečijeg odeljenja, a posebno će biti kompletno opremljena laboratorija” , rekao je Ničić.

Odeljenje za patologiju, patohistologiju i citologiju godišnje obavi oko 14.500 pregleda patohistoloških preparata 9.800 za stacionarne i 4.700 za ambulantne korisnike.

Dodaj komentar