Društvo Timočka krajina

SLIKA DANA: Selo Brestovac – od vazdušne banje do nesnosnog smrada! (FOTO)

sdr

Brestovac je ratarsko-stočarsko seosko naselјe zbijenog tipa udalјeno 15 km jugozapadno od Negotina. Smešteno je na 200 metara nadmorske visine, na obalama Brestovačkog potoka, koji se sa ostalim pritokama Čubarske reke uliva sa leve strane u reku Timok. Površina atara je oko 2000 hektara. Od asfaltnog puta Zaječar-Negotin, Brestovac je udalјen svega 3 kilometra.

Sa svojim položajem pretstavlja pravu vazdušnu banju i raj za oči i dušu. Vole ga i lovci zbog raznovrsnosti divljači: divlje svinje, srndaći, zečevi, fazani, kojoti, lisice. Takođe je i prirodno stanište jastrebova i kobaca.

Pre otprilike 20 godina razvilo se i vikend naselje popularnog naziva „Plavetnica“. Ljudi su iz grada pobegli u prirodu željni simbioze sa istom.

Ali onda nastaju problemi!

sdr

Usled nedostataka kontejnera i dovoljno razvijene ekološke svesti, kao i bahatosti pojedinaca nastala je divlja deponija koja od predivne prirode pravi ruglo i donosi gradski smrad na obroncima „Plavetnice“ koja je do juče bila simbol zdravog života.

dav

Šta uraditi? Kome se obratiti? Koga kazniti? Koga prevaspitati?

Pitanja su na koje meštani ovog seoskog naselja traže odgovore od odgovornih: predstavnike Opštine Negotin i predsednika Saveta mesne zajednice Brestovac.

Dodaj komentar