fbpx
Srbija

Skupština Srbije počela raspravu o amandmanima na izmene penzionog zakona

skupstina srbije

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije tokom rasprave o 615 amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ocenili su da je taj zakon opasan jer penzionerima nanosi veliku štetu i što u budućnosti uvodi potpunu arbitrarnost na eventualno povećanje penzija.

Ovim zakonom Vladi se, kako je ocenjeno, daje mogućnost da određuje kolike će te penzije biti, a ono što je po oceni opozicije najlošije je što nema vraćanja onog iznosa za koji su umanjene penzije za više od pola miliona ljudi u Srbiji za prethodne četiri godine.

Bilo je i takvih ocena da se amandmanaima ovaj loš zakon ne može nikako popraviti i da je najbolje da se , kako i predlaže Fiskalni savet, zakon povuče iz skupštinske procedure.

Poslanica SRS Vjerica Radeta je rekla da celokupna rasprava upozorava penzionere, i one koji će to biti u budućnosti, da će biti usvojen jedan veoma opasan zakon koji predviđa mogućnost eventualnog povećanja penzija samo kada to Vlada proceni i kaže da ima dovoljno sredstava u budžetu.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić je rekla da visina penzija zavisi od ekonomske moći države.

Vlast poručuje da penzioneri ne treba da brinu

“Penzionerima Srbije želimo da poručimo da je uspostavljen siguran model finanasiranja penzija zato što postoji sigurna ekonomska politika Vlade Srbije i građani Srbije više ne treba da brinu”, dodala je ona.

Zoran Živković, poslanik Nove stranke predložio je da se zakon povuče iz skupštinske procedure i ocenio je da u seriju laži koje ova vlast plasira svakako spada i priča o penzijama koje će biti nikad veće, a sigurno je proverljivo da su penzije bile veće nego što su danas 1990 godine u vreme Ante Markovića, pa 2001. godine kada su povećane osam puta, a 2003 . godine penzioneri su dobili pet puta veće penzije nego godinu pre toga, a vraćeni su im i dugovi.

“Da li će njihove porodice ikada biti obeštećene i kada ćete penzionerima vratiti otete penzije jer je to vaša moralna obaveza, naročito kada tvrdite da vam je budžet itekako stabilan”, upitao je Boško Obradović – predsednik Dveri, predstavnike vlasti.

Lopovi, kriminalci, tajkuni…

Onda su usledile kvalifikacije na račun Obradovića da je “Đilasov udarni jurišnik”, “lider Đilasovog tajkunoisko-ljotićevskog udruženja ,a naprednjaci su se pozabavili i Đilasovom biografijom i kako je zahvaljujući politici postao milioner. Obradović je podsetio da je interesantno da je “tom najvećem kriminalcu, tajkunu i lopovu svih vremena Draganu Đilasu lično Aleksandar Vučić pre godinu dana nudio mesto potpredsednika Vlade Srbije i da bude zadužen za kompletnu ekonomiju u državi, ali da je on odbio tu ponudu i ponovo postao tajkun.

“Ako ste tako pošteni obračunajte se prvo sa Sinišom Malim koji ima 24 stana i Goranom Vesićem, Vulinom, pa onda ispitajte Đilasa”, poručio je Obradović, a ministar finansija mu je uzvratio da laže i obmanjuje građane, a da je istina de je on celog života sve radio časno i pošteno.

Izvor: Danas.rs

Dodaj komentar