Društvo

Skup podrške protestima „1 od 5 miliona“ 23. februara i u BEČU

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U subotu, 23. februara, ispred Kuće Evropske Unije u Beču, sa početkom u 15 časova, biće održan skup podrške građanskim protestima u Srbiji pod nazivom „1 od 5 miliona Beč“.

Kako se navodi, stanje u državi i na političkoj sceni je uvreda za čast, dostojanstvo i inteligenciju svih građanki i građana koji misle svojom glavom.

„Mi, slobodni građani Beča, podržavamo građanke i građane Srbije koji već dva meseca protestuju protiv predstavnika vlasti u Srbiji boreći se za osnovne ljudske vrednosti i demokratiju“, navodi se u proglasu organizatora podrške protestima „1 od 5 miliona“ u Beč, potpisanih kao „Protiv diktature Beč“.

U saopštenju se dalje navodi da je podela građana na patriote i izdajnike samo jedan specijalitet serviran iz kuhinje državne politike 90-ih godina čiji su akteri trenutni nosioci vlasti u Srbiji.

„Takva atmosfera dovela je do situacije u kojoj su uvrede, psovke i pretnje potpuno normalna pojava. Posledica svega je i sveprisutno fizičko nasilje koje se ne sankcioniše kroz pravni sistem države. Sama država je ukradena od građana“, ističe se u saopštenju.

Ubistvo jednog od srpskih političara sa Kosova, Olivera Ivanovića, pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića i premlaćivanje vođe Levice Srbije Borka Stefanovića su samo ogoljeni primeri posledica opšte atmosfere straha u društvu, navode organizatori skupa podrške protestima „1 od 5 miliona“ koji se održavaju šitom Srbije u protekla dva meseca.

Više desetina zapaljenih automobila i obračuni kriminalnih klanova i huligana su svakodnevica Srbije, dodaju oni. Prema njihovim navodima, javni servis kao i televizijske stanice sa nacionalnom frekvencijom uopšte ne izveštavaju o protestima u Srbiji koji se održavaju u više od 50 gradova. „Umesto objektivnog izveštavanja iznose se javne uvrede i pretnje upućene opozicionim političarima, učesnicima protesta i savesnim novinarima“, ističu u saopštenju.

Izborni proces je postao poligon za političke igre najprljavijih strasti, dodaju organizaoti skupa podrške u Beču.

Visoka politička svest svih koji se bune protiv postojećeg stanja motiviše i one kolebljive da izađu na ulicu i da im se pridruže, dodaju, protesti su sve brojniji i obični ljudi iz naroda koji se obraćaju okupljenima bude svima nadu da nije sve izgubljeno i da se vredi boriti.

„Želimo ovim putem i na ovaj način da pružimo podršku svima njima. Mnogima od nas su familije u Srbiji, mnogi naši prijatelji su rasuti po svetu i ovim našim gestom upućujemo injima, kao i svima drugima, poziv za akciju i podršku“, navode u proglasi organizatori skupa podrške u glavnom gradu Austrije protestima u Srbiji.

„Borimo se protiv nasilja u svakoj formi, kako verbalnog tako i fizičkog.Borimo se za državu koja je oteta građankama i građanima Srbije, za institucije, za vladavinu prava. Borimo se za sistem u kojem je svaki pojedinac jednak pred zakonom svestan svojih obaveza i prava. Borimo se za zdravu atmosferu u društvu, duh tolerancije i otvorenost za sve političke ideje. Borimo se za slobodu medija, pre svega za poštovanje profesionalnog kodeksa novinarstva u Javnom državnom servisu koji se finansira iz budžeta i takse koje plaćaju sve građanke i građani Srbije.

Borimo se za dekontaminaciju javnog prostora: uredjivanje (ukidanje) rijaliti programa, tabloida koji objavljuju lažne vesti i pojedinaca koji svojim javnim nastupima unose zabunu i podelu u društvo.

Borimo se za depolitizaciju Republičke izborne komisije, sređivanje biračkog spiska i
poštovanja svih normi demokratskog izbornog procesa koji bi stvorio jednake uslove za sve učesnike izborne utakmice“, zaključuju oni u proglasu.

izvor: danas.rs

Dodaj komentar