fbpx
Kultura Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

SEĆANJE NA LEGENDU -PETAR BOŽOVIĆ OTVORIO ZORANOVE DANE (VIDEO)

U ZAJEČARU OTVORENI JUBILARNI DANI „ZORANA RADMILOVIĆA“ OVE GODINE PO DVADESET PETI PUT – PRVE VEČERI ZAJEČARSKO POZORIŠTE IZVELO KOMAD „DOSIJE VOJNIKA ČONKINA“ NA OSNOVU ROMANA VLADIMIRA VOJINOVIČA I U REŽIJI SAŠE VOLIĆA – ZORANOV BRK PRIPAO DEJANU TONČIĆU ZA ULOGU GOLUBJEVA

Sinoć su u Zaječari svečano otvoreni Dani “Zorana Radmilovića”.

“Po dvadeset peti put Zaječar na kratko postaje pozorišna prestonica. Takva čast i privlegija pripala nam je zahvaljujući Zoranovom delu i njegovoj ljubavi prema rodnom gradu”, rekao je na otvaranju festivala, Stefan Zankov predsednik Skupštine.

“Grad Zaječar uvek će biti uz Zoranove dane, bez obzira na sve probleme vremena u kojima se održavaju”, dodao je Zankov.

Jubilarne, 25. Zoranove dane besedom o svom kolegi otvorio je legenda srpskog glumišta Petar Božović. Petar se tom prilikom sećao Zorana Radmilovića, a u znak zahvalnosti i poštovanja direkcija festivala odlučila je da prvi Zoranov brk pripadne upravo njemu.

Prve festivalske večeri publika je imala priliku da vidi komad u izvođenju zaječarskih glumaca Dosije vojnika Čonkina. I onda je usledila igra.

dosije-vojnika-conkina

Jednočinka, kako slovi naslov romana po kome je rađena ova zanimljiva i dinamična drama, o životu jednog malog vojnika u Sovjetskoj Rusiji. Tema izuzetno aktuelna i danas, iako zamišljena krajem pedesetih, a napisana šezdesetih godina prošloga veka i to s one strane gvozdene zavese, jer su pojam slobode i neslobode večite teme od kad je sveta i veka. Priča onog vremena ali, reklo bi se, univerzalna. Reditelj Saša Volić od dva romana pravi jednu dramu. Romani „Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina“ i “Pretendent na presto” ušli su fragmentarno u dramski tekst koji u insecanciji traje 75 minuta. Izuzetno dinamično i zanimljivo.

Može se reći da je „Dosije vojnika Čonkina“ oduševio pozorišnu publiku, koja je gotovo nakon svake scene glumce nagrađivala aplauzom.

dosije-vojnika-conkina-predstava

“Mislim da smo napravili priču koja je igriva, koja pokreće ansabl, priču koja će hvatati gledaoca, na kraju će neko izaći i zamišljen jer će prepoznati recidive koji se događaju i danas u svim društvima, jer je tema univerzalna”, rekao je Volić.

Žiri, na čijem čelu je Milija Vuković, doneo je odluku da “Zoranov brk” za glumca večeri dodeli Dejanu Tomčiću, glumcu kruševačkog pozorišta, za briljantno tumačenje Golubjeva.

 

“Za mene je ovo šok i iznenađenje. I još uvek ne mogu da se priberem. Zahvaljujem se zaječarskom ansamblu, ova tri dana mi dođu kao san”, rekao je Tončić vidno iznenađen.

dejan-toncic-glumac

“Ovo je u ovom trenutku kao Liga šampiona za mene”, dodao je glumac.

Večeras, druge večeri festivala na programu je komad “Herostrat”, po tekstu Grigorija Gorina i režiji Irfana Mensura, a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Niša.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar