Društvo Politika

SAZNAJEMO: ŠTRAJK SE NASTAVLJA! Od 24. do 28. septembra časovi u zaječarskim školama trajaće samo po 30 minuta!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Predlog platnih grupa i razreda pogoršao je položaj zaposlenih u obrazovanju u odnosu na druge korisnike budžeta, saglasni su predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, koji su zbog toga zatražili sastanak sa premijerkom i ministrima finansija, državne uprave i lokalne samouprave i prosvete.

Predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti, među kojima je bilo i predstavnika iz Zaječara sastali su se juče, 18. septembra sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, kako bi razgovarali o predlogu platnih grupa i razreda.

FOTO: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA / PROMO

Međutim do konkretnog rešenja nije došlo!

Na sastanku dogovoreno da razgovori budu nastavljeni, a da u međuvremenu bude urađena analiza ranije iznetih predloga. 

Tim povodom saopštenjem za javnost obratio se i Goran Manojlović, predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Zaječaru.

radiomagnum.rs

„U Zaječaru 12 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i danas, 19. septembra nastavljaju sa štrajkom, pa su časovi u školama skraćeni na 30 minuta.

Juče su vođeni razgovori između predstavnika 4 reprezentativna sindikata prosvete i predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva državne i lokalne samouprave.

Predstavnici Ministarstva finansija nisu se pojavili.

Sindikati imaju samo jedan zahtev, a to je da budu svrstani u devetu platnu grupu.

Pošto pregovori za sada ne daju rešenje, Glavni odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je odluku da od 24. septembra do 28. septembra škole članice Unije budu u štrajku, gde će časovi trajati 30 minuta.

Takođe i ostala tri sindikata su donela istu odluku“, izavio je za „Zaječar online“ Goran Manojlović, predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Zaječaru.

Časovi su bili skraćeni 3. i 11. septembra, ali i danas 19. septembra u Gimnaziji, Tehničkoj, Medicinskoj i Ekonomsko-trgovinskoj školi, u osnovnim školama „Ljuba Nešić“, „Desanka Maksimović“, „Ljubica Radosavljević Nada“, „Hajduk Veljko“, „Đura Jakšić“, „Vuk Karadžić“ u Velikom Izvoru, kao i u OMŠ „Stevan Mokranjac“ i Školi za osnovno i srednje obrazovanje  “Jelena Majstorović“ u Zaječaru.


BRAJKOVIĆ: „U OVAKVOM PREDLOGU NAJVEĆI DOBITNICI SU DIREKTORI ŠKOLA, JER JE NJIMA PREDVIĐEN RAST ZARADA ZA 46%“

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže za Danas da prosvetari ne žele ni više, ni manje nego što su dobili ostali – da se profesori kao nosioci delatnosti svrstaju u devetu platnu grupu.

U obrazovanju su, kako kaže, 80 odsto ljudi nosioci delatnosti, što je više nego u drugim javnim službama, zbog čega je država procenila da joj se ne isplati da ih ubaci u devetu grupu.

– U ovakvom predlogu najveći dobitnici su direktori škola, jer je njima predviđen rast zarada za 46 odsto. Po ovome kako sada stoje stvari, plate nastavnika biće veće za oko 10 odsto. Međutim, ove procene nisu pouzdane, jer nije rečeno kolika je startna pozicija, šta je jedan, tako da ne znamo sa čim treba da množimo koeficijente.

Trenutna pozicija u 8. platnoj grupi ne ostavlja mnogo prostora za napredovanje, jer kretanje kroz platne razrede u okviru ove grupe dolazi kao rezultat vremena provedenog na radu. Naime, onaj koji se ceo radni vek zalaže biće u neznatnoj prednosti u odnosu na onoga koji će samo na osnovu staža imati skoro istu platu. Startni koeficijent u 3. platnom razredu ove grupe iznosi 3,84. Ostavlja se prostor za napredovanje kroz još preostalih 6 platnih razreda (od početka rada, pa do penzije). To bi praktično značilo da prosvetni radnik sa 30 godina radnog staža, automatski dobija 7. platni razred sa pripadajućim koeficijentom od oko 4,5 i do kraja svog radnog veka ima prostora za napredovanje do maksimalnih 4,71, odnosno oko 3.000 dinara”, objašnjava se u saopštenju tog sindikata.

Umesto toga, ukoliko bi startovali sa 9. platnom grupom i 1. platnim razredom, početni koeficijent bi bio skoro identičan onom u 8. platnoj grupi i 3. platnom razredu i iznosio bi 3,86.

“Razlika je simboličnih 0,02 (u vrednosti koeficijenta) za početak, a ostalo bi, međutim, daleko više prostora za motivisanje, odnosno da se napravi diferencijacija između onih koji postižu prosečne i onih koji postižu izuzetne rezultate.

Garantujemo da bi u tom slučaju ovih drugih bilo daleko više, na opštu korist dece, roditelja, škola, nastavnika i društva u celini”, zaključuje sindikat.

Dodaj komentar