Društvo Izdvajamo

Saveti za uređenje dnevne sobe i izbor nameštaja

Photo by Vecislavas Popa: https://www.pexels.com/photo/three-gray-ornaments-on-white-wooden-desk-inside-living-room-1571470/
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Dnevna soba je mesto u kom svaka porodica provodi najviše zajedničkog vremena. Tu se odmaramo, donosimo važne odluke, družimo, proslavljamo rođendane i mnoge druge važne trenutke.

Baš zbog toga, nekako se podrazumeva da se ovoj prostoriji pri uređenju posveti nešto više pažnje nego ostatku stana jer nećete samo vi boraviti u njoj već i prijatelji, rodbina…

Fokus uređenja dnevne sobe treba da bude na udobnosti i praktičnosti, soba treba da odaje prijatnu i toplu atomsferu, ali ne treba ni preterivati sa detaljima.

Saznajte u nastavku teksta kako to da postignete uz savete profesionalaca!

#1 Izbor nameštaja za dnevnu sobu – investicija sa kojom ne treba brzati

Najbolje je početi uređenje dnevne sobe izborom nameštaja.

Pitate se šta vam je od nameštaja potrebno?

Ugaona garnitura ili kauč, veliki klub sto ili manji stolići, jedan ormar ili više polica za knjige?

Komadi nameštaja biraju se na osnovu vaših potreba, mogućnosti i veličine prostora. Ukoliko imate veliku dnevnu sobu, puno članova porodice i prijatelje koji često dolaze na sedeljke kod vas – glomazna garnitura je pravi pogodak.

S druge strane, ukoliko vam je manja dnevna soba i ograničeni ste sa prostorom, ili jednostavno nemate običaj da zovete prijatelje i rodbinu, a ne planirate proširenje porodice u skorije vreme, manji kauč koji ne zauzima mnogo prostora biće sasvim dovoljan.

U većoj dnevnoj sobi polica za TV sjajno će se ukopiti, međutim, ukoliko nema dovoljno prostora za nju, možete TV pričvrstiti nosačima za zid. Na taj način će prostorija izgledati urednije, a uštedećete na prostoru.

Photo by Vecislavas Popa: https://www.pexels.com/photo/flat-screen-tv-1571458/

Što se ostalih polica tiče, one mogu izgledati veoma lepo u dnevnoj sobi kada ih ispunite knjigama, suvenirima i vašim dragim uspomenama.

Na njima takođe možete držati stvari koje svakodnevno koristite kao što su čaše i flaše sa pićem, ali i one nešto svečanije, koje čuvate za posebnu priliku.

#2 Boje – ne zanemarujte značaj izbora boja zidova dnevne sobe

Izbor odgovarajuće boje u koju ćete okrečiti zidove dnevne sobe izuzetno je značajan i treba izbeći greške pri izboru jer ćete u ovoj prostoriji iapk provoditi mnogo vremena.

Bela je sjajan izbor za manje prostorije jer će delovati osvetljenije, a samim tim i prostranije, ali onda treba voditi računa da dnevna soba ne deluje sterilno i odabrati nameštaj u ukrase u nešto življim bojama ukoliko je okrečite u belo.

Ukoliko vam je dnevna soba velika, imate više prostora za eksperimentisanje sa bojama, pa u tom slučaju možete čak i izabrati više boja ili nijansi. Na primer, jedan zid dnevne sobe može biti tamniji, svetliji ili u nekoj jarkoj boji. Naravno, ni tu ne treba preterivati. Vodite računa i da vam nameštaj ne bude u istoj boji kao zidovi jer će onda sve delovati previše monotono.

#3 Osvetljenje u dnevnoj sobi – najbolje je kombinovati ga

Izbor kvalitetnih lampi i svetiljki je veoma bitan deo uređenja enterijera vaše dnevne sobe jer se uz neodgovarajuća svetla i najlepše dekorisan prostor sa luksuznim nameštajem može učiniti mračnim, nepristupačnim i gotovo nalik grobnici.

Ovo je posebno značajno kada je reč o manjim dnevnim sobama.

U toku dana je poželjno što više dnevne svetlosti u dnevnoj sobi. Pri izboru prozora imajte u vidu to. Na žalost, nekad zbog pozicije kuće ili zgrade nije moguće primiti dovoljno sunčeve svetlosti u dnevnu sobu čak ni u jutarnjim časovima i tada u pomoć priskaču lampe i svetiljke!

Ukoliko želite da vaš stan izgleda prostrano i prijatno najbolje je uložiti u kvalitetne zidne lampe.

Pomoću njih mogu se postići tri tipa osvetljenja: ambijentalno, akcentualno i radno, a pritom ne oduzimaju prostor. Naravno, ukoliko je dnevna soba prostranija, možete ih kombinovati i sa standardnim stonim ili podnim lampama, ali najpraktičnijii izbor su zidne lampe koje se mogu okretati, te se svetlo može usmeriti u željenom pravcu.

#4 Dekoracija dnevne sobe – miks uspomena i detalja koji će oplemeniti vašu dnevnu sobu

Dnevna soba je idealna prostorija u vašem domu da istaknete sve svoje drage uspomene.

Fotografije možete uramiti i držati na policama ili na zidovima, a zidove ukrasiti omiljenim slikama i reprodukcijama umetničkih dela koje volite ili cvećem.

Orhideje su naročito dekorativne, ali svakako odaberite one vrste koje se najbolje slažu uz enterijer i vama se najviše dopadaju. Dekoracija dnevne sobe ne mora biti skupa, možete potpuno preurediti enterijer sa malo novca.

Samo uz odgovarajuće detalje!

Izbegavajte veštačke biljke u svojoj dnevnoj sobi jer mogu delovati jeftino. Radije se opredelite za kaktuse, koji mogu veoma lepo oplemeniti vaš životni prostor, nisu skupi, a ni zahtevni za održavanje.

#5 Ogledala u dnevnoj sobi – način da učinite mali prostor vizuelno većim

Ogledala su još jedan od načina da popunite praznine na zidovima dnevne sobe. Kombinujte ih sa ostatkom enterijera i odaberite antikvarna sa glomaznim ramovima ukoliko vam je takav i nameštaj, a jednostavnija zidna i čak ona bez rama, ako preferirate minimalizam u svojoj dnevnoj sobi.

Ogledala su sjajna dekoracija koja osim svoje estetske i praktične svrhe predstavljaju i način da učinite sobu vizuelno većom.

Možete angažovati i profesonalce koji će vam pomoći da uredite dnevnu sobu  – dizajnere enterijera, ali naš savet je da se prvo oprobate sami u ovom poslu. Videćete koliko izbor nameštaja i dekoracije može biti uzbudljiv kada počnete!

Dodaj komentar