Društvo

Savet Evrope: Srbija ponovo među zemljama sa adekvatnim kapacitetima u zatvorima

foto: ILUSTRACIJA / Pixabay

Srbija se nalazi treću godinu zaredom u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica u zatvorima, pokazuje najnoviji izveštaj Saveta Evrope, a navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

“Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kontinuirano sprovodi aktivnosti propisane Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija za period 2022-2027. godine u cilju poboljšanja materijalnih uslova u zatvorima”, rekao je direktor Uprave Dejan Carević.

On je naveo da se od 2012. godine započelo sa obimnom rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom većeg broja objekata.

“Nema rešenja preko noći jer su u pitanju godine intenzivnog rada kako bi se unapredili uslovi. Pogotovo u onim zavodima gde i sada imamo neujednačenu opterećenost”, objasnio je Carević.

On je još jednom podsetio da pitanje adekvatnog smeštaja u zatvorima opterećuje mnogo bogatije države od Srbije. To pokazuje i najnoviji izveštaj SE za 2022. godinu. Veću popunjenost u zatvorima od naše zemlje imaju Francuska, Belgija, Italija, Mađarska, Rumunija i Grčka koje imaju visoku preopterećenost.

“Srbija je jedna od retkih zemalja koja je odmah na početku pandemije korona virusa osuđena i pritvorena lica stavila na listu prioritenih grupa za vakcinaciju. Takođe im je omogućila im je da koriste ‘Skajp’ i ‘Vajber’ za komunikaciju sa članovima svojih porodica”, podsetio je Carević.

Povećavaju se kapaciteti u zatvorima širom zemlje

On je naveo da je u novembru 2022. godine otvoren moderan zatvorski kompleks u Kragujevcu za smeštaj 500 lica lišenih slobode, gde je postignut “zlatni” standard kad su u pitanju bezbednost, humani aspekt izvršenja kazne, ušteda budžetskih sredstava i primena principa izgradnje pametnih zgrada.

U KPZ za žene u Požarevcu je prošle godine započela izgradnja objekta za 250 lica. 2019. godine otvoren je moderan paviljon za 165 osuđenica. Sada se radi na proširenju kako bi se u potpunosti rešilo pitanje smeštaja u jedinom zavodu tog tipa u zemlji.

U Okružnom zatvoru u Beogradu završeno je renoviranje poslednjeg od ukupno 12 blokova. Time stari izgled najveće pritvorske jedinice na Balkanu odlazi u prošlost.

Planirano je da do kraja godine u najvećem zavodu u zemlji, KPZ Sremska Mitrovica, počne izgradnja modernog paviljona za 200 lica. U tom zavodu 2020. godine izgrađen je paviljon za smeštaj 320 osuđenika.

Do kraja godine trebalo bi da krenu radovi i na izgradnji još dva paviljona u KPZ Požarevac (Zabela), za smeštaj 432 osuđenika.

U KPZ Niš će početi radovi na izgradnji zavodske bolnice, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

ZaječarOnline/Tanjug/O.B.

Dodaj komentar