fbpx
Društvo

SAŠA MIRKOVIĆ: Zaječarci brižno čuvaju uspomenu na Zorana Radmilovića

saša mirković
foto: kurir.rs

Dovoljno je reći Zoran Radmilović, glumac. Neponovljiv, jedinstven, mađioničar scene. U pozorištu, na televiziji, u filmu. Govorio je da je manje-više sve u životu komično i treba da bude komično, da sve „ima jednu divnu neprekidivu komičnu nit koja se kroz sve naše postupke provlači, svakodnevno, kroz ceo naš život“. Koliko je fascinantan bio scenski, filmski i televizijski život Zorana Radmilovića pokazuje i činjenica da i današnje generacije, rođene kad se njegov životni vek završio, rastu uz Radovana III, Ibija, Bilija Pitona. Čovek čije se replike i danas, trideset godina nakon njegove smrti, ponavljaju.

Zaječarci imaju privilegiju da mogu da kažu da je on njihov sugrađanin, Zaječarac. Zoran Radmilović, velikan srpskog glumišta, večno je utkan u istoriju Zaječara i srca njegovih sugrađana. Zoranu u čast, Zaječar i njegovi građani podigli su spomenik, ulica u kojoj je živeo nosi njegovo ime, Pozorište Timočke Krajine, kao i sam festival. Brižno čuvamo uspomenu na velikog glumca. I radićemo to i ubuduće.

Pozorište je vekovima jedan od temelja kulture. Ne samo u Srbiji već i širom sveta. Još od antičkog perioda do danas, pozorište je bilo i ostalo stub razvoja društva u najširem smislu te reči. Mnogi vidovi kulturnog stvaralaštva rađali su se i gasili, ali pozorište je opstalo. I Zaječarci već decenijama pažljivo neguju tradiciju pozorišta. Uspomena na Radmilovića živi i kroz pozorišni festival koji se odvija u pozorištu sa njegovim imenom. Dani Zorana Radmilovića jedna su od pozorišnih smotri u zemlji koja najduže traje. Dok su se drugi festivali rađali pa nestajali, Dani su opstajali, uprkos svemu. I postali jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u ovom delu naše zemlje, a pozorište u Zaječaru jedno je od najboljih pozorišta u Srbiji. Reč je o pozorišnoj smotri koja traje već četvrt veka i mi smo na tu činjenicu veoma ponosni. Pozorišni radnici su u više navrata isticali da je publika u Zaječaru jedna od najboljih u Srbiji. Zaječarci to znaju i Zoranovi dani si iz godine u godinu sve posećeniji. I nisu samo zaječarski, več glumaca i pozorišne publike čitave Srbije, čak i regiona. To bi trebalo da bude razlog više da i u kolaču finansiranja, ovom pozorišnom festivalu koji je poodavno izašao iz okvira Grada Zaječara, pripadne veći komad, jer to i zaslužuje. Ministarstvo kulture je za festival dalo svega 500.000 dinara, koje još uvek nije uplatilo i ponovo imamo situaciju kao letos sa Gitarijadom. Nadam se da će neko u ministarstvu konačno shvatiti značaj i potrebu da se na drugačiji način raspoređuju sredstva nama koji nismo iz Beograda.

Iako je u kriznim vremenima kultura, a time i pozorište, skrajnuta sa margine, mi hoćemo da pokažemo da je moguće i drugačije. Zato je ovogodišnji pozorišni festival regionalnog karaktera i pored eminentnih domaćih pozorišnih kuća na njemu učestvuju pozorišta iz Hrvatske i Republike Srpske. Verujemo da uticaj umetnosti na publiku ostaje misteriozan i taj sadržajan i jedinstven susret pozorišnog dela sa publikom koji se dešava u određenom trenutku i u određenom prostoru čini pozorište tako nepredvidljivim i uzbudljivim.

Stoga, show must go on. Na sceni zaječarskog pozorišta narednih jedanaest dana smenjivaće se pozorišne predstave koje je odabrao selektor festivala Saša Latinović, zahvaljujući čemu će, u pravom smislu te reči, Zaječar biti kulturna prestonica regiona u vreme trajanja Zoranovih dana.

 

Saša Mirković

Predsednik Skupštine grada Zaječara

Izvor: tvbest.rs

Dodaj komentar