Politika

Saša Mirković: Zaječar ulaže u budućnost

„Grad Zaječar je prvi i za sada jedini grad u Srbiji u kome su vrtići besplatni za mališane. Da smo doneli ispravnu odluku najbolje se vidi po izuzetno velikom broju zahteva za upisom u vrtiće, koji prevazilazi postojeće kapacitete. Tražimo lokaciju za izgradnju novog vrtića, čime ćemo, ne samo smestiti mališane čiji roditelji zbog nedostatka novca do sada nisu mogli to da im priušte, već i otvoriti nova radna mesta za osoblje koje će sa tom decom raditi“, rekao je za Best portal predsednik Skupštine Grada Zaječara Saša Mirković.

Mirković ističe da mu je odluka o besplatnim vrtićima bila jedna od najdražih u životu, jer je jedini način za ulaganje u budućnost Zaječara, ulaganje u našu decu.

„Ponosan sam što je donošenje ovakve odluke izazvalo ovoliko pozitivnih reakcija. Nadam se da će besplatni vrtići, a i slične odluke koje ćemo tek doneti, uticati i na povećanje nataliteta, što je jedan od velikih problema Zaječara ali i čitave Srbije“, ističe Mirković.

„Zaječar je grad budućnosti. Ja i moji saradnici imamo jasnu viziju napretka i prosperiteta Zaječara i u tom smeru vodimo grad. Neće samo naša deca biti predmet ulaganja, u Zaječaru se rade i radiće se veliki infrastrukturni projekti. Mi gledamo u budućnost i činimo sve da olakšamo i edukujemo naše građane kako da iskoriste pristup Srbije Evropskoj Uniji. Tako smo, opet među prvim gradovima u Srbiji, odlučili da organizujemo posetu naših poljoprivrednih proizvođača Italiji, Austriji i Nemačkoj. Komisija koja će obići sva zaječarska sela i delove grada gde se obavlja poljoprivredna proizvodnja, počeće sa radom nakon prvomajskih praznika. Obići ćemo sve registrovane poljoprivredne proizvođače koji imaju tržišno orijentisan razvoj poljoprivredne proizvodnje, najveće poljoprivredne proizvođače, i odabrati najbolje za ovaj put. Cilj ove posete je osavremenjavanje i podizanje poljoprivredne proizvodnje na viši nivo, kako u tehnološkom, tako i u organizacionom pogledu. Edukacija i usavršavanje naših poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednih stručnjaka je neophodna. Naše poljoprivrednike osim inovacija u oblasti poljoprivredne proizvodnje u budućnosti očekuju i novi propisi i administrativna ograničenja vezana za približavanje naše zemlje EU. Prevazilaženje ovih problema moguće je samo kroz stalne edukacije,  usavršavanja i prihvatanje novina od drugih zemalja kao sto je Austrija, koja je lider u Evropi u oblasti mlekarstva i govedarstva, Italija koja je melioracionim radovima i proširenjem kanalske mreže dobila 50.000 ha obradive površine i poznata je po proizvodnji vina, Nemačka koja je vodeća u oblasti visoko mehanizovane i dobro organizovane poljoprivrede. Očekujem da će ova odluka gradskih čelnika doneti vidljive rezultate u razvoju naše poljoprivrede, a mi ćemo se truditi da ovo postane ustaljena praksa i da omogućimo da što više poljoprivrednika vidi na delu kako rade njihove kolege u razvijenim zemljama“, navodi Mirković.

Saša Mirković kaže da, iako na delu i u praksi, čelni ljudi Zaječara dokazuju da grad vode u prosperitet i bolju budućnost, nisu baš svi zadovoljni što je Zaječar u mnogim segmentima prvi ili među prvim gradovima u Srbiji:

„Ja i moji saradnici našli smo se na meti kriminogenih struktura iz regiona jer smo prekinuli dosadašnju praksu saradnje gradske vlasti i kriminalaca. Čišćenje žita od kukolja je dugotrajna i mukotrpna borba, ali mi nećemo posustati ni odustati. Naročito ne pred onima koji nemaju skrupula samo da napune svoje džepove i ne libe se da u noćnim klubovima prodaju alkohol maloletnicima, našoj deci, a da im pri tom ni fiskalne račune ne izdaju. To je ružna prošlost Zaječara. Mi smo pokrenuli borbu protiv organizovanog kriminala i nećemo stati dok ga u Zaječaru potpuno ne iskorenimo. Zaječar je grad istorije,kulture, muzike, mora i biće bezbedan za našu decu.“

Izvor: tvbest.rs

Dodaj komentar