Politika

Saša Jovanović (DS): Da li je gospodin Firović postupao u javnom ili u svom ličnom interesu?

Tokom rasprave o Predlogu etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Zaječaru, na sednici Skupštine grada održanoj 16. decembra, odbornik Demokratske stranke Saša Jovanović pitao je da li se ovaj etički Kodeks usvaja zato što se sami odbornici Srpske napredne stranke ne pridržavaju samog kodeksa.

„Moje pitanje i pitanje Demokratske stranke koju predstavljam ovde je da li ste možda vi primetili da se funkcioneri lokalne samouprave, od kada je na vlasti Srpska napredna stranka, ne pridržavaju ni osnovnih etičkih normi, možda baš zato predlažete ovaj kodeks na kraju mandata, posle tri i po godine“, rekao je odbornik Saša Jovanović i dodao:

„Primer je član 3 stav drugi koji kaže da funkcioner u obavljanju funkcija postupa isključivo u javnom interesu, funkcioner u obavljanju funkcije ne sme postupati u svom ličnom, privatnom ili stranačkom interesu“.

sasa-jovanovic

Odbornik Demokratske stranke Saša Jovanović zatim je pitao predstavnike vlasti da li je Dušan Firović postupio po tom kodeksu.

„Da li je gospodin Firović, glasavši za dodelu sredstava televizije svog sina, postupao u javnom ili u svom ličnom interesu“? 

Jovanović se osvrnuo i na član 7 kodeksa, koji glasi: Funkcioner neće vršiti svoje dužnosti, odnosno koristiti ovlašćenja svog položaja u cilju ostvarivanja ličnih interesa ili privatnih interesa pojedinaca i grupe. Funkcioner će izbegavati svaki oblik ponašanja koji bi mogao da dovede do davanja prednosti privatnim interesima nad javnim, čak i ako takvo ponašanje nije formalno zabranjeno.

„Da li je prilikom prodaje zemljišta, gradskog zemljišta nekoj privatnoj firmi, za izgradnju autobuske stanice, naprimer, prekršen taj član 7 pomenutog kodeksa“?

Povodom pretresa Predloga etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Zaječaru, za reč se javio i Miodrag Simonović, odbornik odborničke grupe „Zajedno za Zaječar“, i oštro kritikovao ovaj predlog.

miodrag-simonovic

„Po meni je ovo veoma smešna odluka. Ne vidim razloge zašto se ovakva odluka donosi. Da bi se neko pridržavao nekog kodeksa, konkretno ovog, potrebno je da poznaje šta su moralne vrednosti. Ako se te moralne vrednosti prekrše, čovek se susreće sa moralnim sankcijama. One mogu biti unutrašnje, kada čovek ima grižu savest, ili spoljašnje, kada se pojedinac susreće sa prezirom celog društva“, istakao je odmornik Simonović i dodao:

„Da bi čovek poznavao poslovnu etiku, on mora da poznaje šta je moral. Pod poslovnom etikom se smatra da se posao obavi savesno i da postoji odgovornost za njegovo izvršenje“

Odbornik Simonović se zapitao čemu ovakva odluka ako već postoji pisano pravilo o moralu, poslovnoj etici i ponašanju.

Odbornik LDP-a Dr Nenad Ristović tokom diskusije o ovoj tački upitao je Velimira Ognjenovića: GRADONAČELNIČE, DA LI SMATRATE DA STE TREBALI I JEDNU SEKUNDU OSTATI NA TOJ FUNKCIJI?

Dodaj komentar