Društvo Politika

Saopštenje NUNS: Gradska uprava Zaječara diskriminiše medije uprkos upozorenjima NUNS-a

Gradska uprava Zaječara, ni posle dva upozorenja NUNS-a ne prestaje sa diskriminacijom medija iako gradonačelnik Boško Ničić tvrdi da diskiriminacije nema.

U prvom dopisu najvišim funkcionerima Grada Zaječara od 30.10.2018. NUNS je ukazao da je Press služba Gradske uprave, bez ikakvog zvaničnog obaveštenja ili obrazloženja, jednostreno prekinula komunikaciju sa redakcijom informativnog portala Glas Zaječara, što predstavlja čin diskriminacije medija”. NUNS je skrenuo pažnju i na to da je pomenuta redakcija tražila objašnjenje ali od Press službe nije dobila nikakav odgovor, iako je Kodeksom ponašanja službenika i nameštenika grada Zaječara predviđeno da je rok za odgovor na poruku primljenu putem elektronske pošte 24 časa.

NUNS je pozvao čelnike gradske vlasti da u skladu s njihovim zakonskim ovlašćenjima i odgovornostima preduzmu sve “kako bi se svim medijima i novinarima bez diskriminacije omogućio jednak pristup za izveštavanje građana o svim javnim događajima”.

Gradonačelnik Ničić u svom odgovoru NUNS-u od 1.11.2018. tvrdi da “Press služba grada Zaječara ne vrši diskriminaciju portala Glas Zaječara”, da “pomenutom portalu nije onemogućen jednak pristup za izveštavanje građana o svim javnim događajima”, te da “naprotiv, novinari ovog portala prisustvuju kada god smatraju da je potrebno svim javnim događajima od značaja za Grad”. Ničić još navodi da “ni jedan novinar bilo kog medija nije doživeo niti jednu neprijatnost prilikom obavljanja svog posla”.

U novom dopisu od 6.11.2018. povodom odgovora gradonačelnika Zaječara NUNS je najvišim gradskim funkcionerima dostavio “skenirane pozive medijima koji su elektronskom poštom dostavljani a iz kojih se jasno vidi da pozivi nisu upućeni i redakciji Glasa Zaječara”.

NUNS je ponovio “zahtev da se prestane sa takvom praksom, te da se svim medijima i novinarima bez diskriminacije omogući jednak pristup za izveštavanje građana o svim javnim događajima koje organizuju organi lokalne samouprave”.

Odgovor na drugi dopis nismo dobili a gradska Press služba nastavlja po starom – Glas Zaječara i dalje ne dobija pozive čime se zakonom zabranjena diskriminacija medija nastavlja.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 21.11.2018.

1 komentar

  • a sta ste očekivali od ovakve face!!!lopovluk i bahatost..kako njega tako i najblizih..čovek odlepio..malo šećer malo srce..po ceo dan divlja po gradskoj upravi.dere se.ma totalno odlepio..mora da predoseća KRAJ !!!!

Dodaj komentar