Društvo Kultura

Rozalijum – dokaz ljubavi

Gotovo čitav vek rozalijum na vrhu planine Rtanj ispunjen je zanosnim mirisom cveća koje neprestano podseća na romantičnu priču o ljubavi para Minh. Porodica Minh bila je jedan od najbitnijih graditelja srpske industrije u 19. veku. Prilikom izgnanstva Julijus upozaje Gretu Konrad, koja će kasnije postati ornament njegovog života.

Samuel Minh osnovao je prvu fabriku tekstila na našim prostorima, za šta je dobio i mnoga priznanja. Zahvaljujući njima Rtanj postaje centar industrije ali i mesto gde je živela velika ljubav. Za vreme rata Nemci eksploatišu rudnik porodice Minh i tom prilikom uništavaju svu opremu koju zatiču. Nakon rata porodica Minh se vraća, a umesto Samuela njegov sin Julijus, preuzima rukovođenje rudnikom.

Foto: Rtanj Adventure

Greta i Julijus nisu imali dece, ali su otvorili čak tri škole dvadesetih godina dvadesetog veka. Svakodnevno su ulagali u trgovinu, zdravstvo i sport. Pored svih građevina, najveća je bila njihova vanvremenska ljubav. Prema pričama meštana, ova priča neodoljivo podseća na gest koji je bio namenjen Jeleni Anžujskoj od strane Uroša Nemanjića. Jelenina dolina jorgovana je Gretin rozalijum. Botanika je bila velika Gretina strast pa je tako ovaj ružičnjak predstavljao razvoj njihove ljubavi i mesto na kome je Greta provodila najviše vremena.

Greta umire 1947. godine nakon čega se njihovo prezime prinudno briše iz istorije ali rozalijum i malo carstvo Minhovih ostaje u amanet planini Rtanj.

Dodaj komentar