Naslovna Vesti Društvo Roman književnika Ivana Potića iz Zaječara u širem izboru za NIN-ovu nagradu...

Roman književnika Ivana Potića iz Zaječara u širem izboru za NIN-ovu nagradu (VIDEO)

0

U leto 2016. godine književnik iz Zaječara, Ivan Potić, izdao je roman pod nazivom „Dnevnik neutešnog kosmonauta“.

Potiću je ovo prvi roman. Do sada je pisao priče, pripovetke, ali i poeziju. Kako kaže, ovo je iskorak u nešto što predstavlja ozbiljniju formu, obzirom da je roman izuzetno zahtevan za pisanje. Na romanu radio je oko godinu dana.

„Knjiga je podeljena u tri dela. Jedan deo vezan je za novinara u jednom lokalnom listu koji postoji u malom gradu, zapravo taj grad predstavlja model grada Zaječara. U knjizi postoje neki likovi koji su inspirisani pravim likovima koji žive u Zaječaru. Drugi deo knjige odnosi se na alrernativnu istoriju i vezan je za planinu Rtanj, dok je treći deo, po kojem je knjiga i dobila naziv, vezan za naučnu fantastiku, za budućnost u kojoj će se živeti, te se zato se i pominju kosmonauti“, objašnjava Potić.

knjiga-potic

Roman „Dnevnik neutešnog kosmonauta“ uvršten je i u trku za NIN-ovu nagradu za 2016. godinu zajedno sa još 39 romana najistaknutijih srpskih pisaca.

„Meni je izuzetna čast pojaviti se u tom društvu, odnosno među 40 najboljih romana u 2016. Bez ikakvog marketinga i bez ikakve podrške izdavačkih kuća ili književnih lobija roman je uspeo svojim kvalitetom da se nađe u tom izboru, što je velika čast“, ističe Potić i dodaje da je Ninova nagrada najvažnija književna nagrada.

„Ninova nagrada svakako doprinosi da nagrađeni pisac bude u fokusu javnosti, što opet doprinosi njegovoj popularnosti i prodaji knjige. Ninova nagrada jeste najvažnija književna nagrada, međutim mi imamo hiper proizvodnju, imamo previše nagrada. Smatram da bi trebalo da postoji pet ili šest i to bi bilo dovoljno, jer veliki broj nagrada na neki način i obezvređuje same dobitnike. Ali moram da kažem da se Ninova nagrada nekako izborila za svoje mesto upravo zbog svoje dugovečnosti“.

Ninov žiri čine Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica, a naslovi romana koji će se naći u finalu biće poznati 12. januara. Ime dobitnika NIN-ove nagrade bice poznato 16. januara.

NIN-ova nagrada je književna nagrada kritike za najbolji roman godine. Prvi put je dodelјena 1954. godine, a do raspada Jugoslavije dodeljivana je piscima sa celog prostora bivše države.

Inače, Potiću je roman „Dnevnik neutešnog kosmonauta“ deveta knjiga po redu, a i u 2017. očekuju nas novi naslovi.

„Tokom ove godine nadam se da će biti realizovana jedna knjiga priča, a takođe, u planu je i jedan dramski tekst „Božanstveno ništavilo“. Time ću da, tako kažem, zatvoriti krug što se tiče nekih mojih snova“, kaže na kraju razgovora književnik Ivan Potić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here