fbpx
Društvo

Ribolovci u nedoumici: Da li je pecanje dozvoljeno za vreme vanrednog stanja?

FOTO: Živojin Zdravković

U situaciji kada je na snazi vanredno stanje, ljubitelji ribolova, mlađi od 65 godina, u nedoumici su da li smeju da se rekreiraju pored reka pecajući ili je i ova aktivnost Zakonom zabranjena zbog epidemije korona virusa. Članovi Ribolovačkog saveza Vojvodine potražili su odgovor direktno od Ministarstva unutrašnjih poslova i evo šta su saznali…

Na Grliškom jezeru nadomak Zaječara nekoliko ribolovaca svakodnevno pecaju, ali pritom itekako poštuju preporučene mere zaštite od korona virusa.

Milorad S. kaže da mu je pecanje oduvek bio najbolji način za odmor i relaksaciju, pa ne vidi razlog da to ne čini i danas bez obzira na varedno stanje koje je na snazi.

„I do sada su ribolovci prilikom pecanja držali neophodnu razdaljinu, kako ne bi jedni drugima smetali. Ne vidim razlog da sada neko zabrani pecanje, ukoliko poštujemo sve zakonompropisane mere“, kaže Milorad.

I pored toga, ima i onih koji se boje udaljavanja sa vode od strane službenih i drugih lica, pa su se za pomoć i dobijanje informacija o tome da li je dozvoljeno pecanje u doba korone ili ne obratili regionalnimUdruženjima Ribolovaca.

Članovi Ribolovačkog saveza Vojvodine potražili su odgovor direktno od Ministarstva unutrašnjih poslova i saznali su da pecanje, kao i do sad, nije zabranjeno, ukoliko se prate sve mere Vlade.

Mere Vlade predviđaju sledeće:

1 – Policija i SAMO policija može da vas udalji sa javne površine ukoliko procene da je tako nešto potrebno (videti pod 3). Ukoliko to pokuša da uradi neko drugo lice, slobodno slučaj prijavite policiji.

2 – Ovlašćenja službenog lica ribočuvara su ostala ista – kontrolisanje, pregled, foto i video zapis prekršaja, privremeno oduzimanje dozvole i alata… Ribočuvar vas može udaljiti ukoliko postoji prekršaj. Ribočuvari imaju instrukcije da i na najmanji vid agresivnog ponašanja pozovu policiju. Ribočuvari sa sobom imaju sredstva za samoodbranu.

3 – Ukoliko vas policija zamoli da se udaljite, to ne radi zato što pecate, već zato što se nalazite ili na površini gde nije dozvoljeno zadržavanje ili postoji mogućnost da se na malom prostoru nađe više ljudi. Pridržavajte se preporuke fizičkog distanciranja.

4 – Konkretno, nemojte ići na pecanje na prometna mesta, kao što su javne plaže, kej, šetališta. Osamite se, udaljite od drugih i uživajte.

5 – U vremenu krize, slabije se priča o mentalnom zdravlju. Ribolov, posebno sportski, može pomoći da prebrodite ovaj period konstantnih loših vesti. Činite to u skladu sa donetim merama i pridržavajući se policijskog časa i nećete imati nikakvih problema.

6 – Pritisak od strane ribokradica postoji, ali verujte nam na reč – bilo koje lice uhvaćeno u krivolovu, kazne za isti će mu biti najmanji problem.

Profiterstvo za vreme vanredne situacije, kao i sva druga dela su ozbiljna krivična dela za koja su predviđene i zatvorske kazne, navodi se u saopštenju MUP-a.

Čuvajte sebe i druge, bistro!

Dodaj komentar