Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Pobednici, šampioni!

Svakodnevno pratim izveštaje o poboljevanju od КOVIDA 19, ali nikako da izvestite o onima koji su bolest preležali. A njih ima nekoliko stotina hiljada. Zato ću ja ovu priču o zdravlju posvetiti vama. Vaše pobedničke zdravstvene sudbine su od velikog značaja za sve ljude u Srbiji, jer bi pred silovitim naletima КOVIDA 19 mogle drugima vratiti nadu u pobedu i život.

Odmah da kažem na početku, VI КOJI STE PRELEŽALI КOVID 19 STE POBEDNICI i ŠAMPIONI.

Skinite maske i prošetajte gradom slobodno. Udahnite vazduh punim plućima. Uđite bez maske u prodavnicu, banku, gradski autobus, gde želite… zagrlite i poljubite nekog koga želite… uživajte u životu! Vi nikog ne ugrožavate, niti možete nekog da zarazite, niti da od inficiranih od virusa korona primite bolest. Vi ste slobodni ljudi!

Interesovao sam se kod pojedinica koji su preležali КOVID 19 da li im je lekar koji ih je lečio rekao na kraju, da ne moraju nositi maske, ne moraju držati odstojanje i biti pažljivi pri kontaktima kao do sada. NE! niko im to nije rekao posle ozdravljenja. Neke od vas pitao, a oni su ostali pri „navici da drže maske“, jer kažu da „u vezi s tim postoje i drugačija mišljenja“. Eto, kako se ono što nije tačno lako upamti i primenjuje, a ono što je tačno odbacuje se na stranu.

Pitao sam jednog odgovornog u vezi borbe protiv КOVID 19 zašto ne objave javnosti i poruče svima da oni koji su preboleli КOVID 19, ne traba da nose maske i primenjuju mere koje su zapoveđene protiv širenja korona virusa. Zamislite kakav sam odgovor dobio: „bez obzira na to što ste preboleli i ne treba da se pridržavate mera protiv širenja epidemije, odluke koje to određuju NE MOGU DA VAS IZUZMU, NEGO MORATE RADITI SVE ONO ŠTO rade i drugi koji se mogu zaraziti i oboleti od КOVIDA 19“.

Ono oko pranja ruku neka ostane tako, jer je važno da vam budu ruke čiste zbog drugih oboljenja. U medicini postoji jedna grupa oboljenja koja se zovu „oboljenja prljavih ruku“ od kojih ne bi poboljevali ako su vam ruke čiste.

Na kraju, potrebno je da se u izveštajima o КOVIDU 19 pojave podaci i o vama koji ste pobedili КOVID 19. Vi ste pobednici, šampioni. Vaš primer bi povoljno delovao na stanovništvo i stvarao optimističko raspoloženje.VI STE PRIMER NADE DA SE MOŽE POSTIĆI POBEDA NAD OVIM ZLOM. VI STE UZOR STRPLJENJA, SAMOPREGORA, SAMOUVERENOSTI I SAMOPOŠTOVANJA. O VAMA TREBA DA SE ČUJE I ZNA, I DA VAS BEZ MASКE RAZLIКUJU OD DRUGIH U ZAJEDNICI.

U Rajcu, 15. decembra 2020. godine
Pripremio: dr Paunović Petar, učitelj zdravlja

Dodaj komentar