fbpx
Društvo

Radionice o Evropskom volonterskom servisu u Zaječaru

Radionice o Evropskom volonterskom servisu (EVS) biće održane u četvrtak, 7. jula u Omladinskom centru u Zaječaru.

Radionice se realizuju u sklopu proslave 20 godina postojanja Evropskog Volonterskog Servisa i namenjene su mladima od 17 do 30 godina starosti, kao i onima koji žele da volontiraju u zemljama EU.

Naime, EVS radionice mladima će približiti šta je Evropski volonterski servis, koji su koraci odlaska na EVS, kako naći pravu organizaciju iz EU, kako popuniti biografiju i motivaciono pismo, koji su sve troškovi pokriveni, kako izgleda volontirati u EU…
EVS radionica će trajati četiri sata i vodiće je bivši EVS volonteri koji iz Srbije koji su iz Srbije boravili u EU. Cilj je da, nakon radionica, mladi imaju dovoljno informacija da mogu dalje da istražuju mogućnosti Evropskog volonterskog servisa.

Šta je EVS? Evropski volonterski servis (EVS) je prilika za mlade iz Srbije da kao volonteri žive, uče i volontiraju u zemljama EU za koju se sami opredele, tokom 2-12 meseci. Učestvovanje u EVS projektima je za volontere iz Srbije besplatno, a bivaju im pokriveni troškovi puta, stanovanja, učenja, ishrane i osiguranja za sve vreme trajanja aktivnosti.

Tokom poslednjih 20 godina, blizu 100.000 mladih je učestvovalo u međunarodnom volontiranju putem Evropskog volonterskog servisa (EVS). EVS je počeo 1996. kao pilot akcija, ali s obzirom na njenu uspešan početak, Evropska Komisija je pokrenula Evropski volonterski servis i od tada on postaje deo svih EU programa namenjenih mladima; od programa MLADI (2000-2006), preko programa Mladi u akciji (2007-2013) i sada u okviru novog Erazmus+ programa (2014-2020). U okviru raspoloživog budžeta, planirano je da Erazmus+ program podrži volontiranje i međunarodnu mobilnost još 100.000 EVS volontera između 2014. i 2020. godine.

Svi zainteresovani za učestvovanje u EVS projektima mogu da se prijave na meil info@zainicijativa.org ili na telefon 019/440-225.

Dodaj komentar