Kultura

Promovisana zbirka pesama Dragana Babića „U mirne dane“

U okviru pratećeg programa 31. Festivala “Dani Zorana Radmilovića” u zaječarskom pozorištu je održana promocija zbirke pesama “U mirne dane” autora Dragana Babića, koja je jedina njegova knjiga tog žanra.

Ona predstavlja autorski izbor iz Babićevog, po svemu sudeći višedecenijskog pesničkog stvaralaštva, doskora uglavnom sačuvanog u rukopisu. O njemu se slobodno može reći da je pre svega novinar, koji je svoj životni vek proveo na radiju, čovek koji je kreator, osnivač i osmišljivač više značajnih projekata iz kulture, čovek koji uvek razmišlja o kulturi u kulturi.

O svojoj prvoj knjizi pesama Dragan Babić sa ponosom govori:

“Ovde je izbor mojih poetskih tekstova koji su nastajali uz moj novinarski rad. Ranije kada sam se malo intenzivnije bavio tim poslom, primetio sam da se neke rečenice opiru onome što hoću da kažem, to je prosto pripadalo nekoj drugoj vrsti teksta, pripadalo je poeziji. Ja sam te fragmente sklanjao sa strane, nedovršene a onda sam otvarajući te fajlove, hvatao neke svakodnevne trenutke kojih je bilo oko mene. Mislio sam i učinilo mi se , da mogu da zaustavim svaki trenutak, da na neki način je svaki trenutak našeg života kao neka pesma i nećete mi verovati ali sam te papire sa pesmama, koji su me toliko oduševljavali stalno nosio sa sobom, čak sam ih pokazivao i nepoznatim ljudima, moje otkriće poezije. U knjizi ćete pronaći kratke pesme, neke poetske pričice, nešto što je imalo podlogu poetske reportaže, nešto što je ljubavna pesma, nešto što ima podlogu u narodnom verovanju, sujeverice, bajalice“.

Recenzent knjige „U mirne dane“ Marko Paovica je zapisao:

„Ako bismo posle čitanja u jednom dahu stotinak tematski raznorodnih pesama Dragana Babića, sročenih takođe različitim postupcima, potražili njihovo zajedničko ishodište, onaj inicijalni impuls koji u raznim prilikama pokreće poetski govor bio bi to, u nešto uopštenijem određenju, pesnikov doživljaj postojanja. Tačnije, intezitet tog doživljaja,
prema kojem se pesnik u početku odnosi sa podvižničkim jezičkim asketizmom, a potom ga postupno artikuliše po meri pre razvijene no svedene, dobro kontrolisane lirske naracije. A sam taj doživljaj-sazdan inače od čulne, psihološke i čisto duhovne komponente-odlikuje se u ovim pesmama vidnom prevagom dramatičnih duševnih reakcija pred činjenicom smrti i fenomenima života nad prirodnom datošću čulnih senzacija i povremenih epafanijskim probojima stvaralačkog duha. Kreativno proveravajući sećanje, lično i kolektivno, što je simbolički postavio za svoj osnovni poetički princip. Dragan Babić nam donosi duži niz efektnih, čak izuzetnih pesničkih ostvarenja.“

Odabrane stihove iz knjige govorio je glumac zaječarskog teatra Fuad Tabučić.

Dragan Babić je rođen 1951.godine u Milićevom Selu kod Požege. Osnovnu školu učio je u Arilju, a gimnaziju u Požegi. Diplomirao je jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi na Drugom programu Radio Beograda, programu namenjenom kulturi, čiji je glavni i odgovorni urednik bio od 1992. do 2000. godine.

Dve godine (1990-1992) radio je na Televiziji Beograd kao urednik i voditelj kulturnog magazina Nedelja četvrtkom. Vodio je i uredio stotine radio emisija i više desetina televizijskih projekata. Pokrenuo je i utemeljio program prve beogradske dečije televizije Kanal D (2001). Objavio je knjigu poetskih zapisa Po sluhu trag, Dereta, 2001. Autor je knjige Priča o srpskoj trubi, Beogradska knjiga, 2004. Priredio je monografiju Srpska truba( bibliografsko izdanje), Narodno delo, 2003. U okviru ovog izdanja sabrao je i zbirku srpskih pesnika inspirisanih zvukom trube. Kao urednik Drugog programa Radio Beograda ustanovio je nagradu Od zlata jabuka, koja se od 1992.godine dodeljuje na Dragačevskom saboru trubača u Guči, za negovanje izvorne narodne muzike. Autor je projekta i tvorac je
orkestra „SRPSKIH TRUBA“. Poeziju je objavljivao u listovima i časopisima. Ovo je njegova prva knjiga pesama. Za doprinos kulturi Beograda nagrađen je Zlatnim beočugom (2003). Živi u Beogradu.

Dodaj komentar