fbpx
Kultura

Promocija monografije: SAZNAJTE ISTORIJU VRAŽOGRNCA (VIDEO)

Promocija monografije pod nazivom „Vražogrnac kroz vekove“ autora Aleksandra Ace Rašića održana je sinoć u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru.

Kako autor za života nije uspeo da ovo delo završi do kraja, njegovi naslednici nastavili su započeto.

“Knjiga je dugo godina pisana. Moj otac je puno toga uložio u tu knjigu, samo je u prikupljanju materijala uložio 20 godina. Knjiga govori o običajima, zanatima, a pre svega o selu Vražogrnac odakle su moji roditelji”, istakao je dr Jovan Rašić, sin autora monografije.

monografija-vrazogrnac

U dugogodišnjem prikupljanju materijala dosta je pomogao i Aleksandar Crnogorac, inače unuk autora monografije.

“Meni je izuzetno drago što sam večeras ovde i što je knjiga ugledala svetlost dana. Pomagao sam dedi u prikupljanju materijala i deda i ja smo to radili jako dugo”, kazao je Crnogorac.

Knjiga je istorijski izuzetno značajna i prepuna je raznih spiskova, počevši od popisa stanovništva Vražogrnca iz 1863. godine.

“Raznih podataka knjiga sadrži, kao što su Vražogrnčani koji su završili Gimnaziju, zatim oni koji su postali doktori nauka poginuli u raznim ratovima. Upravo zbog toga knjiga je istorijski vrlo značajna i vredna”, rekla je sinoć Jelica Ilić, viši kustor Narodnog muzeja u Zaječaru.

“Vražogrnac kroz vekove” treća je po redu monografija koja je nakon istorije Tabakovca i monografije pod nazivom “Nikoličevo-hronika sela” promovisana od strane Centra za kulturu i turizam grada Zaječara kao glavnog organizatora.

Dodaj komentar