Društvo Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

Projekat učenika Tehničke škole osvojio treće mesto na Međunaronoj konferenciji studentskih radova (VIDEO)

Na 9. IEEESTEC – Međunarodnoj konferenciji studentskih radova, koja je održana 24. novembra na Elektronskom Fakultetu u Nišu, učestvovali su studenti elektrotehničkih fakulteta iz Srbije, Makedonije i Republike Srpske sa preko 120 projekata.

Tehničku školu na konferenciji predstavljala su tri tima. Teme projekta bile su Sistem za detekciju pokreta, Sistem za prikazivanje vremena i temperature i Sistem za praćenje parametra vode na jezerima pomoću GSM modula u realnom vremenu.

Mladi Zaječarci, inače učenici Tehničke škole u Zaječaru, Teodora Marinković, Aleksa Rajković i Pavle Marinković, osvojili su treću nagradu po oceni recenzenata radova za rad pod nazivom „Sistem za detekciju pokreta“.

„Naš rad nosi naziv Sistem za detekciju pomoću arduino uno platforme, odnosno alarm. Ceo sistem sastoji se od arduino uno platforme, koja je i glavna komponenta. Takođe, sadrži i infrared senzor koji detektuje sam pokret i na kraju zvučnik koji oglašava alarm“, objašnjava Pavle.

„Sistem radi tako što senzor detektuje pokret i arduino konstantno učitava vrednosti. Kada dođe do promene vrednosti arduino šalje podatke zvučniku i zvučnik se onda oglašava“, dodaje Teodora.

Aleksa Marinković kaže da izrada projekta nije bila puno zahtevna.

„Izrada našeg projekta trajala je par meseci. Obzirom da se poznajemo od ranije, lako smo se dogovarali i sarađivali“, kaže Pavle.

Mentor učenicima bio je profesor elektro grupe predmeta Dejan Nikolić.

„Zadovoljni smo postignutim rezultatima. Znajući da su se naši učenici takmičili sa studentima, treće mesto je odličan rezultat. Rad naše dece izazvao je simpatije, zato što je praktičan, pisanje je bilo u formi naučnog rada i sve to uticalo je da zauzmemo treće mesto“, istakao je Nikolić.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar