Društvo Izdvajamo

Profesori iz Švedske u poseti zaječarskoj Gimnaziji (FOTO + VIDEO)

FOTO: zajecaronline.com

Zaječarsku Gimnaziju posetili su nastavnici iz Vetlande (Švedska), iz gimnazije “Njudungsgymnasiest”. Ovo je nastavak saradnje dveju škola koja je započeta u maju mesecu ove godine kada je petoro nastavnika iz Gimnazije boravilo šest dana u Švedskoj.

Švedski nastavnici su iz Malmea stigli u Niš i iskoristili priliku da upoznaju i ovaj grad, a uveče su doputovali u Zaječar. Ovih dana prisusutvuju časovima nastave u Gimnaziji.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Nastavnica Margareta Malgorzata Niklasson kaže da se njihov obrazovni sistem razlikuje od srpskog, ali da je umnogome i sličan.

“Srpski obrazovni sistem je po mnogo čemu sličan našem. Razlika je samo što kod nas ima devet godina, a ovde osam. Naši učenici takođe u 19. godini završavaju školu. Takođe, mi nemamo školska takmičenja iz određenih predmeta i drugačije se boduje za upis na fakultete”, kaže Margareta Malgorzata Niklasson.

Margareta Malgorzata Niklasson, Švedska; FOTO: zajecaronline.com

Zahvaljujući Dejanu Prvuloviću, inače Zaječarcu koji već tri decenije živi u Švedskoj, došlo je do saradnje između ovih gimnazija.

“U maju su profesori iz Zaječara bili u Švedsku. Tamo sam ih sačekao i pokazao im sve što ih je interesovalo. Zbog toga su prosvetari iz Švedske sada uzvratili gostovanje. Njima se posebno dopala istorija i kultura Srbije”, poručio je Prvulović.

Dejan Prvulović; FOTO: zajecaronline.com

Među zaječarskim nastavnicima koji su posetili Švedsku, bio je i nastavnik zaječarske Gimnazije Mladen Šljivović. Njega je posebno oduševilo to što imaju opremljenije kabinete za učenje.

“Oduševljen sam njihovim kabinetom za fiziku, gde oni imaju poseban deo učionice gde izvode eksperimente. Mi se ovde još uvek borimo za neke stvari koje su neophodne za rad. Didaktička sredstva su preskupa. Lično sam protiv uvođenja elektronskih laboratorija i online eksperimenata”, rekao je Šljivović.

Mladen Šljivović, nastavnik; FOTO: zajecaronline.com

Gosti iz Švedske posetili su Romulijanu, Rtanj, Sokobanju i Knjaževac. U planu je da posete Narodni muzej i Radul-begov konak u Zaječaru. Takođe, prisustvovali su radionici u Gimnaziji “1% informacija 100% diskriminacija“.

FOTO: privatna arhiva

Nastavnici iz Švedske boraviće u Zaječaru do 13. septembra. U petak je planiran i odlazak do Beograda, obilazak glavnog grada i povratak u Švedsku.

Za narednu godinu, u planu je i proširenje saradnje, kada će biti uključeni i učenici obe gimnazije.

FOTO: privatna arhiva

FOTO: privatna arhiva

Dodaj komentar