fbpx
Društvo

Prodajna izložba meda i opreme za pčelarstvo

U organizaciji Društva pčelara „Timok“, u petak 25. oktobra u Zaječaru biće održana izložba meda, pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo. Izložba će biti održana na Zelenoj pijaci od 9 do 14 sati.

Med spada u jedan od najzdravijih proizvoda na svetu. Prema rečima organizatora ove manifestacije, većina Zaječarca ga redovno konzumira tako da su ovakve manifestacije veoma posećene.

Društvo pčelara Timok „Zaječar“ u petak 25. oktobra organizuje promotivnu, edukativnu i prodajnu izložbu pčelinjih proizvoda i opreme.

Foto: tkmagazin.rs

“Manifestacija ima za cilj da afirmiše pčelarstvo , podseti sugrađane na značaj konzumiranja pčelinjih proizvoda i informiše zainteresovane”, rekao je Nenad Žikić predsednik Društva pčelara Timok “Zaječar”.

Prema Žikićevim rečima, očekuje se dolazak izlagača iz cele Srbije.

“Zainteresovani mogu da kupe šta im je potrebno, a i da  zatraže savete iskusnih pčelara. Ova godina je loše počela. Bagremova paša je bila loša, zbog izmrzavanja, dok je livadski dao malo bolje rezultate. U svakom slučaju ova sezona je malo bolja nego proteklih par godina”, naglasio je Žikić.

Kako kaže Žikić, sa pčelarima je potrebno raditi i treba se edukovati.

“Mladi pčelari treba da nađu mentore, stare iskusne pčelare, da traže savet i sa njima rade”, kaže Žikić.

Izložba će biti organizovana na gradskoj pijaci, na prostoru prodaje cveća od 9 do 14 sati.

Zanimljivosti…

Pčelari savetuju da med treba kupovati samo od poznatih i proverenih pčelara. Osobina svakog meda je da se kristališe, a onaj koji je bogatiji glukozom, pre će se kristalizovati. Najpre se kristališe suncokretov med, dok bagremov može da stoji i do dve godine, a da se ne kristališe. Svaki med je zdrav, ali neki pčelari kažu da je bagremov med najkvalitetniji, a livadski najzdraviji. Zanimljivo je na primer, da za kilogram meda, pčela mora da prikupi nektar sa pet miliona cvetova i da preleti put od 110 000 kilometara.

Dodaj komentar