Društvo

NAŠ PONOS!!! Kadeti i učenici sa područja Zaječarskog upravnog okruga svečano ispraćeni u vojne škole (FOTO)

Nikola Stevanović i Nemanja Marković iz Zaječara, Predrag Kovačević iz Podgorca i Jovan Tasić iz Knjaževca budući su učenici 45. klase Vojne Gimnazije, a zaječarka Nina Mladenović i knjaževčanin Miloš Tasić budući kadeti  Vojne akademije. Za njih je danas u maloj sali Gradske uprave Zaječar upriličen svečani ispraćaj na školovanje.

Svečanost je upriličena u organizaciji Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš i Centra Ministarstva odbrane Zaječar, a svečanosti prisustvovali načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, pukovnik Nenad Marković, sa saradnicima, zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić, načelnik grupe za mobilizaciju Komande za razvoj Timočke brigade i garnizona Zaječar  potpukovnik Miroslav Pop-Manić, referenti 35. grupe Vojno-bezbednosne agencije Zaječar, major Slavoljub Gvozdenović , načelnik Centra Ministarstva odbrane Zaječar, roditelji, rodbina i prijatelji.

Ovi ambiciozni mladi ljudi sa područja Zaječarskog upravnog okruga jedni su od retkih koji se ponose činjenicom da im je ukazana prilika da služe svojoj otadžbini.

„Upisao sam ovu školu jer pre svega želim da pomognem svojoj državi, da je branim jednog dana, jer sam patriotski vaspitavan. Želja mi je da jednog dana postanem vojni pilot, a ukoliko ne uspem u toj nameri, sigurno ću biti deo protivvazduhoplovne odbrane“, s ponosom je istakao budući učenik 45. klase Vojne gimnazije Jovan Tasić iz Knjaževca.

Jovan je inače krenuo stopama svoga brata knjaževčanina Miloša Tasića, koji će ove školske godine postati kadet Vojne akademije.

Nikola Stevanović jedan je od retkih zaječaraca koji je odlučio da njegov životni poziv bude upravo vojni poziv, a u Beogradu će mu društvo praviti sugrađanin Nemanja Marković koji nije krio oduševljenje što je uspeo da ostvari svoj životni san i postane deo Vojske Srbije.

Predrag Kovačević iz Podgorca jedva čeka da jednog dana završi Vojnu gimnaziju i upiše akademiju, jer je kako kaže uniforma ta koju tokom svog poziva planira da nosi sa ponosom.

Svečanost je simbolično otpočela državnom himnom „Bože pravde“ nakon čega se prisutnima obratio pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš.

“ Godinama unazad Centar Ministarstva odbrane Zaječar pruža izuzetno značajan doprinos prilikom selekcije i izbora kandidata.

2015. godine Zaječar je ponudio dva kandidata,

2016. godine 7, ove godine pet kandidata primljeno je na školovanje u Vojsci Srbije.

Gledajući ove mlade ljude, siguran sam da za Srbiju ima nade i nadam se da ćemo naredne godine na ovakvoj svečanosti ispratiti veći broj kandidata primeljenih u Vojne škole“, istakao je pukovnik Marković.

Sa teritorije nadležnosti Regionalnog Centra Ministarstva odbrane Niš, ove godine prijavilo se 513 kandidata od 1733 koliko ih je podnelo zahetev iz cele Srbije.

  • Za 50 mesta u srednjoj stručnoj Vojnoj školi prijavilo se 296 kandidata ili 6 kandidata za jedno mesto,
  • za popunu 100 mesta u Vojnoj gimnaziji prijavilo se 865 kandidata ili 8,65 kandidata za jedno mesto,
  • dok se za popunu 81 mesta na Vojnoj akademiji prijavilo 429 kandidata ili 5,3 kandidata.
  • Za popunu 20 mesta na Vojno medicinskoj akademiji, odnosno Medicinskom fakultetu prijavilo se 149 kandidata 7,45 kandidata.

Pukovnik Marković je sa zadovoljstvom istakao da je u odnosu na ukupan broj primljenih kandidata u Vojne škole, sa teritorije nadležnosti Regionalniog centra Ministarstva odbrane Niš primljeno njih 83.

„Tačnije 23 kandidata je primljeno u srednju stručnu Vojnu školu, 27 u Vojnu gimnaziju, 25 u Vojnu akademiju i 8 na Medicinski fakultet Vojno medicinske akademije.

Izbor i ovogodišnjih kandidata izvršen je po strogo definisanim kriterijumima i još jednom čestitam vama koji su izabrali vojni poziv kao buduće zanimnaje“, istakao je Marković.

On je naglasio da očekuje, da svi kandidati uspešno savladajuju sve sadržaje obuke i steknu potrebna znanja i veštine, kao i mnogobrojna prijateljstva.

Marina Milić, zamenik gradonačelnika Zaječara je u ime lokaklne samourave mladima čestitala na postignutim rezultatima koje su ostvarili na prijemnom ispitu i upisu u Vojnu školu i akademiju.

„Velika čast i zadovoljstvo je da Zaječarski upravni okrug ima ovakve mlade ljude koji su se pripremili da preuzmu odgovornost i da izaberu ovako odgovar posao kojim će se baviti u budućnosti.

Puno uspeha u školovanju i nadam se da će te opravdati poverenje svojih roditelja“.

Učenici i kadeti nakon završetka školovanja steći će diplomu Univerziteta odbrane i stupiće u profesionalnu vojnu službu.

Dodaj komentar