fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

Preminuo talentovani mladi srpski fizičar

Foto:Ministarstvo prosvete

Dvadeset dvogodišnji Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, rodom iz Majdanpeka, preminuo je od teške bolesti, nakon duge borbe koja je trajala skoro dve godine.

Preminuo je jedan od najboljih mladih srpskih fizičara Mihajlo Sporić (22), a britanski Univerzitet Kembridž, na kome je studirao, objavio je trodnevnu žalost.
„Mihajlo Sporić je bio izuzetno talentovan i svestran učenik, nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i najvažniju među njima zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike“, objavila je Matematička gimnazija u Beogradu.

Mihajlo Sporić je u Srbiji upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički. Studirao je i u Velikoj Britaniji, a Univerzitet Kembridž, koji je proglasio trodnevnu žalost povodom njegove smrti, ustanoviće i nagradu u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Pre tri godine, kao učenik Matematičke gimnazije, osvojio je zlatnu medalju iz fizike na međunarodnoj olimpijadi u Kazahstanu, na kojoj su naši matematičari osvojili ukupno šest medalja. Kako je tada rekao, pored euforije zbog osvajanja medalje, možda i najjači utisak je sav publicitet koji je posvećen tom velikom uspehu srpskih đaka.
„Meni je drago što se naglasak stavlja na te neke `druge` vrednosti, kao što su rad i odgovornost, ispred `vrednosti` rijaliti zvezda koje se sada plasiraju kao prave“, rekao je tada mladi student.

Mihajlo je preminuo posle teške bolesti. Biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umesto cveća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor.

Izvor: Politika, Tanjug

 

 

Dodaj komentar